Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Laura Codruţa Kovesi: Această pandemie va influența foarte mult activitatea Parchetului European. Cu siguranță și infracțiunile economice vor avea o altă amploare

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 26 noiembrie 2020 Etichete: , , ,

Procurorul șef european susține că pandemia va influența activitatea Parchetului European, menționând că, în acest context, infracțiunile economice pot lua amploare. Laura Codruța Kovesi afirmă că activitatea instituției va putea fi demarată după ce toate statele EPPO vor propune procurori europeni.

„Putem să spunem că această pandemie cu siguranță va influența foarte mult activitatea Parchetului european. Am să vă dau câteva exemple. Începând de la faptele comune care vedem că se întâmplă în timpul pandemiei, de exemplu, fapte de contrafacere a unor produse, fapte de violență, cu siguranță și infracțiunile economice vor avea o altă amploare.

Parchetul european va avea o importanță extrem de mare, mai ales în contextul noului buget care va fi alocat. Mai mulți bani, mai multă flexibilitate înseamnă și un risc mai mare de a se comite infracțiuni. Ceea ce aduce nou Parchetul european în acest context este modul în care procurorii pot aborda aceste infracțiuni.

(..) O să avem un sistem de gestionare al cazurilor electronic. Este un fel de arhivă electronică.

În momentul în care un procuror din România va înregistra un dosar, va introduce datele persoanelor pe care le cercetează în sistem, în acel moment sistemul va semnala că acea persoană este cercetată și în Italia și în Franța și în Germania”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat RFI.

Laura Codruţa Kovesi nu a avansat un termen la care instituţia pe care o conduce îşi va începe efectiv activitatea.

„Din păcate, au fost foarte multe întârzieri, inclusiv în numirea procurorului șef european, apoi în numirea procurorilor europeni pentru că Malta nu a făcut o propunere pentru procurorul european în timp.

Procurorii europeni au fost numiți abia în vara acestui an și au început activitatea în septembrie. Practic, noi în câteva luni trebuie să punem la punct toate procedurile și să pregătim administrativ tot ceea ce este necesar ca să începem.

Dar pot să spun că decizia de a începe activitatea Parchetului european urmează a fi luată în baza propunerii făcute de către procurorul șef european de către Comisia Europeană. Primii procurori delegați europeni își vor începe activitatea în 15 ianuarie.

Chiar săptămâna aceasta am trimis prima propunere colegiului de a fi numiți 10 procurori europeni în Germania, 4 în Slovacia și 2 în Olanda. Aceștia își vor începe activitatea după 15 ianuarie. Undeva la începutul anului următor, când vom avea toate propunerile de la statele membre pentru a numi procurori europeni, putem să începem activitatea.

În acest moment este greu să spun că începem în 15 ianuarie, în 15 februarie sau în 15 martie pentru că trebuie să avem aceste propuneri din partea tuturor statelor membre participante la EPPO”, a precizat Kovesi.

Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW