Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mită într-un program de dezvoltare rurală finanțat cu fonduri europene / Un consilier OJFIR, prins în flagrant de procurori

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 noiembrie 2020

Un consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din Caraș-Severin a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită. Martin Niagu i-ar fi cerut unui fermier suma de 5.000 de euro pentru a-i deconta ultima tranșă de bani din programul finanțat cu fonduri europene „Tânărul Fermier”.

În cazul în care fermierul ar fi refuzat să-i plătească respectiva sumă de bani, Niagu l-ar fi amenințat că va face demersuri pentru ca instituția pe care o reprezintă să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce l-ar fi obligat pe fermier să restituie toți banii primiți anterior.

În perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul unui control pe teren, inculpatul Niagu Martin Ianăș i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”. În schimbul banilor, funcționarul din instituția care gestionează fonduri europene s-ar fi angajat să deconteze ultima tranșă de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înțeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Ulterior, Martin Niagu a fost prins în flagrant de către procurori în timp ce primea suma de 15.000 de lei de la agricultor.

„La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul Niagu Martin Ianăș a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima tranșă aferentă proiectului finanțat din fonduri europene, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. La acțiunea de constatare a infracțiunii flagrante au participat și ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție”, potrivit DNA.

Sursă foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/mita-intr-un-program-de-dezvoltare-rurala-finantat-cu-fonduri-europene-un-consilier-ojfir-prins-in-flagrant-de-procurori/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW