Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Justiției vine cu precizări legate de cazul fugarului Cristian Rizea

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 3 noiembrie 2020

La câteva ore după ce Poliția Republicii Moldova l-a reținut pe fostul deputat român Cristian Rizea, dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, Ministerul Justiției de la București a venit cu precizări cu privire la stadiul cererii de extrădare, arătând că nu a fost primită deocamdată o comunicare oficială legată de aprobarea acestei solicitări.

Solicitarea de extrădare a lui Rizea a fost formulată pe 25 aprilie 2019 de Ministerul Justiției (MJ), aceasta fiind respinsă de Ministerul Justiției din Republica Moldova pe motiv că fostul deputat PSD ar deține cetățenia acestui stat.

Pe 14 octombrie 2019, la recomandarea ministerului de resort din Republica Moldova, MJ a transmis documentele necesare pentru ca Rizea să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare de peste Prut.

Aproape un an mai târziu, pe 29 septembrie 2020, după ce publicația Gândul a scris despre faptul că Rizea ar fi obținut cetățenia Republicii Moldova cu sprijinul unui consilier al președintelui Igor Dodon, Bucureștiul a fost informat că solicitarea a fost transmisă spre examinare Judecătoriei Chişinău (sediul Ciocana).

Între timp MJ nu a mai primit nicio informare din partea colegilor de la Chișinău.

Redăm comunicatul transmis de Ministerul Justiției

Precizări ale Ministerului Justiției privind situația juridică a cetățenului român Cristian Rizea
Ministerul român al Justiţiei va proceda potrivit prevederilor legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei) și bilateral, (respectiv tratatului între România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, semnat la Chişinău la 6 iulie 1996).
Așa cum Ministerul Justiției a informat și cu prilejul altor solicitări referitoare la cetățeanul român Cristian Rizea, la data de 25.04.2019 Ministerul român al Justiției a formulat cererea de extrădare a numitului Rizea Cristian din Republica Moldova, în vederea executării unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată prin sentința penală nr. 680/2017 a Înaltei Curți de Casație şi Justiție, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curți de Casație şi Justiție – Completul de 5 Judecători. Aceasta a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiției al Republicii Moldova.
La data de 07.06.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o adresa, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este cetățean al Republicii Moldova.
De asemenea, prin aceeași adresa, Ministerul Justiției al Republicii Moldova şi-a exprimat disponibilitatea de a examina o eventuală cerere de recunoaștere a sentinței pronunțată de instanțele românești, pentru a prelua executarea pedepsei aplicate susnumitului într-un penitenciar din Republica Moldova.
În acest context, la data 14.10.2019, Ministerul român al Justiției a transmis documentele necesare pentru preluarea executării pedepsei impuse de către instanța românească numitului Rizea Cristian de către autoritățile judiciare competente ale Republicii Moldova, făcându-se mai multe reveniri în cauză către autoritățile moldave în vederea primirii unui răspuns.
Astfel, prin adresa nr. 07/7154/29.09.2020, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a informat că solicitarea formulată de Ministerul român al Justiţiei a fost transmisă spre examinare Judecătoriei Chişinău (sediul Ciocana), iar după ce aceasta va decide asupra solicitării menționate, Ministerul Justiției al Republicii Moldova va informa Ministerul Justiției al României în acest sens. Până la această oră nu există alte comunicări oficiale din partea Ministerului Justiției din Republica Moldova.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW