Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CNAIR lansează licitația pentru secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu – Pitești

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2020

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va lansa licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 Cornetu – Boița (31,33 km), cea mai dificilă a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, documentația de atribuire fiind transmisă luni către ANAP, a anunțat directorul general al companiei de drumuri, Mariana Ioniță, la Radio România.

„Documentația de atribuire pleacă, astăzi, la ANAP. Este una extrem de grea, ca să vă dau un exemplu despre complexitatea acesteia, sunt 5 kilometri cu tuneluri și 11 kilometri de poduri, pasaje și viaducte, deci 16 kilometri sunt doar lucrări de artă”, a declarat Mariana Ioniță.

Șefa CNAIR a precizat că va fi organizată o procedură de precalificare iar, potrivit documentației, termenul de proiectare este de 18 – 24 de luni și cel de execuție de până la 64 de luni, însă ofertanții primesc puncte în plus pentru reducerea acestor termene.

Noi mergem cu o procedură de precalificare după modelul lotului 3 ( Cornetu – Tigveni). Punctăm câteva criterii, astfel, avem între 18 și 24 de luni pentru proiectare deci cine vine cu 18 luni va primi punctaj maxim. Pentru execuție, potivit Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico- economici sunt prevăzute 64 de luni dar sigur vin constructori puternici cu tehnologie modernă și vom puncta un termen redus. S-au făcut foraje suplimentare care să certifice traseul respectiv și o analiză a riscurilor geotehnice, pe o anumită secțiune este încadrare la risc mediu iar pe altele risc major. Am făcut și o analiză de impact asupra mediului, ne dorim ca traseul să fie cât mai prietenos cu mediul” a explicat Mariana Ioniță, Director General CNAIR.

Autostrada Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de peste 122,11 de km este împărțită în 5 loturi va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean. Secțiunea 1 este contractată cu firma austriacă Porr Construct. Pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km) a fost semnat contractul pentru proiectare și execuție cu italienii de la Astaldi.

Compania China Railway este foarte aproape de a fi desemnată oficial câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș (9,86 km).

CNAIR a scos la licitație proiectarea și execuția secțiunii 3 Tigveni – Cornetu (37,4 km) însă există mari probleme cu documentația tehnică.

Secțiunea 1 (13.170 km Sibiu – Boița)

– Constructor: Porr Construct SRL

– Valoarea ofertată: 612,647,863.38 lei fără TVA

– Sursa de finanțare: POIM în cofinanțare cu bugetul de stat al României

– Data semnării contractului: 14 Aprilie 2019

– Durata contractului: 168 luni din care 12 luni perioada de proiectare, 36 luni perioada de execuție a lucrărilor și 120 de luni perioada de garanție a lucrărilor

– Stadiul lucrărilor: 25%

Secțiunea 5 (30.350 Km Curtea de Argeș – Pitești)

– Constructor: Astaldi SpA

– Valoarea ofertată: 1,710,277,069.34 lei fără TVA

– Sursa de finanțare: POIM în cofinanțare cu bugetul de stat al României

– Data semnării contractului: 11 mai 2020

– Durata contractului: 180 luni din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuție a lucrărilor și 120 de luni perioada de garanție a lucrărilor

– Stadiul lucrărilor: 0% (nu a fost finalizată proiectarea).

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW