Biserica Ortodoxă Română, în conflict deschis cu reprezentanții mass-media: Capetele pleşuve şi deloc limpezi, analfabete cultural şi religios ale unor pseudo-jurnalişti
Biserica Ortodoxă Română a intrat într-un conflict cu reprezentanții mass-media, în urma unui discurs controversat ținut de Preafericitul Daniel. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a reacționat dur, după ce Cristian Tudor Popescu a publicat un editorial intitulat „Satană în sutană”. „Zvârcolirea unor inşi desfiguraţi de grimase de ură” sau „capetele pleşuve şi deloc limpezi, analfabete cultural şi religios ale unor pseudo-jurnalişti”, sunt câteva dintre atacurile lansate de BOR la adresa jurnaliștilor care au comentat discursul Patriarhului Daniel.
Patriarhul Daniel, discurs controversat la Hramul Sf. Dimitrie cel Nou
Patriarhul Daniel a ținut un discurs celor câteva sute de credincioși adunați pe Colina Bucuriei la Sfânta Liturghie ce a fost ținută cu ocazia Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
„Dumnezeu nu se lasă batjocorit, cum spune Sfântul Apostol Pavel: ‘Fraţilor, nu vă înşelaţi! Dumnezeu nu se lasă batjocorit!’. El este îndelung răbdător, dar este şi drept”, spunea Preafericitul Daniel.
Ulterior, Patriarhul a povestit o întâmplare din anul 1989, de la Hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, din 27 octombrie, când „autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale sfântului, motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături (n.r. Palatul Patriarhiei), unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă”.
Preafericitul Daniel a precizat că „umilirea” Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a dus la căderea regimului comunist, făcând, astfel, o paralelă cu situația actuală.
„Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost ‘răsplătită’, în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut”, spunea PF Daniel.
Reacția lui Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu a reacționat, miercuri, într-un editorial intitulat „Satană în sutană”, unde a interpretat discursul Patriarhului drept o amenințare la adresa Guvernului.
„Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește: ascultați ce vă spun, fiindcă a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, comunismul a căzut peste câteva luni. Post hoc, ergo propter hoc – după, deci, din cauza. Carevasăzică, așa o să pățească acum și guvernul la alegerile din decembrie. „Dumnezeu nu se lasă batjocorit!”, a mai cuvântat pescarul de oameni cu prostovolul”, se arată în editorialul scris de CTP.
Jurnalistul a amintit de relația dintre BOR și regimul comunist, arătând că, într-o scrisoare scrisă în decembrie 1989, reprezentanții bisericii îl ridicau în slăvi pe Ceaușescu și îi numeau pe martirii din Timișoara „huligani”.
„Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism. Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor, i-au cântat în strună lui Ceaușescu până în ultima clipă: pe 19 decembrie 1989, BOR îi trimitea o scrisoare de mulțumire dictatorului, ridicându-l în slăvi mai ceva pe ca Iisus Hristos. Iar pe martirii Timișoarei îi numea huligani”, a mai scris CTP.
Atacurile Patriarhiei
Reacția Patriarhiei nu a întârziat să apară. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, îi atacă pe reprezentanții mass-media care au comentat declarațiile Patriarhului, catalogându-i drept „pseudo-jurnaliști” care nu ar trăi în realitatea obiectivă și imediată.
„Cum să comentezi altfel decât în dificila cheie a compătimirii creştine colcăiala cripto-socialistă din câteva nuclee mediatice infestate de cristofobie anti-ortodoxă şi din care se iţesc capetele pleşuve şi deloc limpezi, analfabete cultural şi religios ale unor pseudo-jurnalişti trăitori în bula lor de fiere, nu în realitatea obiectivă şi imediată care îi contrazice constant”, potrivit lui Vasile Bănescu.
Acesta a continuat atacurile la adresa lui Cristian Tudor Popescu, spunând că nu ar cunoaște „istoria reală, frecvent însângerată a României creștine”.
„Atacurile furibunde şi imunde la adresa Bisericii, numită obsesiv-compulsiv ‘goldporaţie’, la adresa unei personalităţi ca cea a Patriarhului, numit în mod agramat ‘Înalt Preafericitul’, zvârcolirea unor inşi desfiguraţi de grimase de ură incontrolabile care nu au nici cea mai vagă idee despre istoria reală, frecvent însângerată a României creştine, a creştinismului şi a Bisericii Ortodoxe, ipocrizia convenabil camuflată cameleonic, dar constant monstruoasă a acestor oameni mici şi veninoşi care în anul de răscruce morală a României, 1990, îi demonizau şi răstigneau public de pe poziţiile gazetăreşti ale ‘adevărului’ pe protestatarii reali şi curaţi din Piaţa Universităţii, unde comunismul travestit pervers în democraţie era denunţat lucid, toate acestea, dar şi multe altele (ne)păstrate în memoria noastră comună, spun tot ce e cu adevărat important despre aceşti oameni împuţinaţi moral, doldora de sine, săraci cultural şi pustii sufleteşte, care fac din invectivă, ironie obraznică, ridicolă paradă etică şi schimonosire a realităţii instrumente de analiză jurnalistică”, a mai spus Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a încheiat atacurile „în cheia compătimirii creștine”, invitând credincioșii să se roage pentru „campionii fentării adevărului”.
„Să ne rugăm, firește, și pentru ei, pentru acești jalnici campioni ai fentării adevărului și ai grosolanei înjurăturii publice mascate nătâng în critică semidoctă a unor lucruri pe care, orbiți de furie anticreștină, sunt incapabili să le înțeleagă! Acești oameni foarte sărmani caracterial au mai multă nevoie de rugăciunea noastră a tuturor și a Bisericii spre care scuipă în sus decât pot ei crede.
Credința în Adevăr (nearticulat), credința în Hristos mărturisit de Biserica vie, reală, neidealizată, dar nici strâmb imaginată de simpli gazetari eșuați în vedetism, această credință ne va dărui claritatea și frumusețea morală ce ne vor salva și ne vor înălța dincolo de „bâlciul deșertăciunilor” în care diavolul cu chip de om cumsecade, cap limpede, omniscient și neobosit justițiar ne invită permanent să trăim. Pe unii chiar cu un suspect și, desigur, vremelnic succes”, a încheiat putătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Purtătorul de cuvânt al BOR, asemănat cu Dana Budeanu
Într-un răspuns acordat ulterior, Cristian Tudor Popescu l-a asemănat, fără să dea nume, pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei cu Dana Budeanu.
„La articolul subsemnatului, „Satană în sutană”, BOR răspunde prin purtătorul său de cuvânt cu un jet lung şi noroios de vorbe de ocară, sudălmi, afuriseli, sictir, drăcuieli, pe scurt, bapeamătii. Textul meu, critic, conţine întrebări, fapte, raţionament. Fiecare cuvânt este sprijinit pe argumente. Producţiunea vorbitorului BOR mă face să mă gândesc la prestaţia purtătoarei de cuvânt a fostei primar, creatura de la televizor care se ocupa cu bălăcărirea adversarilor acesteia. În niciun caz la un preot, un teolog, un om al Bisericii, un creştin. Logic şi uman, nu am cum să răspund la aşa ceva”, este mesajul lui Cristian Tudor Popescu.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/biserica-ortodoxa-romana-in-conflict-deschis-cu-reprezentantii-mass-media-capetele-plesuve-si-deloc-limpezi-analfabete-cultural-si-religios-ale-unor-pseudo-jurnalisti/ […]