Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Educației a încurcat școlile care trebuie să primească bani pentru modernizarea toaletelor

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 17 iulie 2019 Etichete: , , ,

Ministerul Învățământului a încurcat școlile pentru care trebuia să dea bani pentru amenajarea toaletelor – container. Așa susține USR, într-un comunicat public. În urmă cu o lună și jumătate, ministerul a trimis către 27 de școli din mediul rural peste 1,3 milioane de lei. Banii ar fi trebuit să fie folosiți pentru rezolvarea problemei toaletelor din curtea școlilor. Numai că sumele de bani au ajuns unde nu trebuie, la școli care nu aveau nevoie de acești bani. 

Rezolvarea

Pentru a remedia această greșeală, ministerul a emis recent o nouă hotărâre prin care redirecționează sumele de bani trimise greșit către școlile care au nevoie cu adevărat de acești bani. Opoziția spune că, din această cauză, s-a pierdut mai bine de o luna și jumătate.

„Acum, MEN a pregătit un alt HG, prin care să ceară banii înapoi de la 27 de școli. Timpul trece, au rămas mai puțin de două luni până când elevii vor reveni în bănci, iar situația nu pare să se fi îmbunătățit semnificativ față de luna aprilie când un copil de 3 ani și-a găsit sfârșitul în fosa septică din școală.
Oricum, banii alocați de Guvern în mai acopereau cheltuielile cu toalete-container de la 858 de școli. Adică, aproape 60% din cifra școlilor avansată de Ecaterina Andronescu ca având toaletă în curte. Cifră și așa discutabilă, în condițiile în care același veșnic ministru al Educației susține că, anul trecut, ar fi fost rezolvată situația a circa 1.200 de școli prin mărețele programe PNDL I și PNDL II.
Cât se bâlbâie guvernanții în privința cifrelor și se rostogolesc minciunile PSD-ALDE, realitatea cruntă arată așa: în România secolului XXI, România europeană „scoasă din noroi” de Viorica Dăncilă și PSD, aproape în fiecare an moare câte un copil în fosa septică din fundul curții școlii”, se arată în comunicatul USR.

Reacția Ministerului Educației

Ministerul Educației a reacționat la sesizarea opoziției: într-un comunicat public, se arată că banii au ajuns la școli care urmează să fie desființate sau care sunt incluse deja în programe de renovare:

„Drept urmare, autoritățile locale au sesizat Inspectoratele Școlare Județene și Ministerul Educației Naționale următoarele aspecte:

– activitatea Școlii Primare sat Călini, comuna Colonești, județul Bacău, va fi mutată într-un local nou, iar în localul vechi nu se vor mai desfășura activități educative;

– Școala Primară Rași își desfășoară activitatea pe raza comunei Sălcioara și nu pe raza comunei Bordușani din județul Ialomița;

– câteva unități de învățământ situate pe raza județului Vrancea și pe raza județului Botoșani vor fi propuse, în perioada următoare, pentru restrângerea activității educaționale, ca urmare a scăderii numărului de elevi, iar alte câteva au fost cuprinse pentru reabilitarea întregului imobil în Programul Național de Dezvoltare Locală;

– de asemenea, au mai fost identificate unele unități de învățământ situate pe raza județelor Vrancea și Botoșani care funcționează cu grupuri sanitare neconforme și nu sunt propuse pentru restrângerea activității educaționale, nefiind cuprinse nici în alte programe de finanțare.

Drept urmare, în vederea îndreptării erorii materiale din HG nr. 363/2019, MEN, la solicitarea autorităților locale și a celor patru Inspectorate Școlare Județene, a elaborat un proiect de HG de modificare.”, se arată într-un comunicat al Ministerul Educației Naționale.

Școlile din România cu toaletă în curte

Autoritățile se încurcă în cifre când vine vorba de școlile cu toaletă în curte: Liviu Pop spunea când era ministru că sunt 2418 școli, Ecaterina Andronescu vorbește despre 1489 de școli cu toaleta în curte, iar Eugen Teodorovici știe de 1400 de școli în această situație.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW