Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Eugen Tomac: Doamna Weber s-a comportat ca un instrument politic / PMP consideră drept prioritară modificarea Constituţiei

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2020 Etichete: , ,

Eugen Tomac cere ca Avocatul Poporului să fie ales de cetățeni prin vot și anunță că PMP se va alătura celorlalte partide care își doresc o reformă a Constituției.

Eugen Tomac susține că funcția de Avocat al Poporului a fost, în ultimii ani, un instrument politic folosit pentru interesele anumitor lideri de partid, precum Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI: Curtea Constituțională a respins sesizarea Avocatului Poporului cu privire la legea carantinei

Liderul PMP cere ca Avocatul Poporului să fie ales prin vot de către cetățeni începând cu următoarele alegeri parlamentare din anul 2024.

În plus, acesta a mai subliniat importanța unei reforme a Constituției și a anunțat că Partidul Mișcarea Populară se va alătura unei posibile majorități ce ar urma să lucreze în acest sens, după 6 decembrie, data alegerilor generale.

De la „Avocatul roşu” la „Avocatul poporului ales de popor”

Decizia CCR de astăzi prin care a respins sesizările Avocatului Poporului pe marginea legii privind carantina ne arată nevoia de a avea în această funcție un jurist profesionist, un om care să înțeleagă legile României, atât în spiritul, cât şi în litera lor.

Dar, din păcate, doamna Weber s-a comportat ca un instrument politic în mâinile lui Călin Popescu Tăriceanu. La fel cum Victor Ciorbea a executat întocmai partitura care i-a fost pusă în faţă de Liviu Dragnea.

De aceea, PMP va propune ca, în eventualitatea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, alegerea Avocatului Poporului să fie făcută de către cetățenii României prin vot, în paralel cu scrutinul legislativ din 2024.

Înscrierea în această competiţie ar trebui, în mod firesc, condiționată de criterii clare: neapartenența politică şi experiență relevantă la nivel de instanţă judecătorească pe o perioadă îndelungată de timp.

Un astfel de sistem de alegere funcţionează în SUA, unde cetăţenii pot alege procurorii generali în anumite state în cadrul sistemului federal.

După alegerile parlamentare din acest an, PMP consideră drept prioritară modificarea Constituţiei şi va încerca, alături de celelalte formaţiuni democratice şi pro-europene, să genereze o majoritate calificată (două treimi) pentru a depăşi condiţiile impuse de actuala lege fundamentală”, a precizat Eugen Tomac, printr-un mesaj postat pe Facebook.

De la „Avocatul roşu” la „Avocatul poporului ales de popor”

Decizia CCR de astăzi prin care a respins sesizările…

Publicată de Eugen Tomac pe Marţi, 20 octombrie 2020

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW