Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu, propunere inedită pentru Marcel Ciolacu: Renunţăm fiecare la imunitate pentru declaraţiile politice publice referitoare la stabilitatea economică

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 19 octombrie 2020 Etichete: , , , , ,

Florin Cîțu i-a făcut o propunere inedită lui Marcel Ciolacu. Ministrul de Finanțe îl invită pe liderul PSD să renunțe împreună la imunitatea parlamentară, pentru putea răspunde în fața legii în cazul unor presupune declarații politice mincinoase privind situația economică a țării.

Florin Cîțu susține că programul de guvernare propus de PSD ar fi „o crimă cu premeditare asupra stabilității economice” a țării, iar social-democrații ar fi conștienți de acest lucru, din discuțiile pe care le-ar fi avut în timp ce erau la guvernare cu reprezentanții agențiilor care stabilesc ratingul de țară.

Azi sunt aici pentru a trage un semnal de alarmă, pentru că urmează evaluări ale ratingului de ţară de la cele trei companii. (…) Până acum PSD a venit cu declaraţii publice în special, dar de ceva vreme, cred că de două săptămâni, există un document scris care se va transforma în lege, are foarte multe promisiuni, aşa numitul program de guvernare al PSD. Este un program toxic de distrugere a economiei României. Acesta e numele sub care ar trebui să fie cunoscut. (…) Ceea ce propune PSD prin acest program de guvernare reprezintă o crimă cu premeditare asupra stabilităţii economice. Spun cu premeditare pentru că PSD ştie foarte bine care sunt elementele care vor duce imediat la reducere ratingului de ţară, ştie foarte bine pentru că anul trecut –  am aici corespondenţa între PSD şi agenţiile de rating – PSD le promitea agenţiilor de rating că există, în proiectele de legi care creşteau cheltuielile neproductive, există elemente care ar fi permis să schimbe evoluţia acestor cheltuieli, promiteau reducerea acestor cheltuieli”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul de Finanțe l-a invitat pe liderul PSD la o discuție înregistrată cu Comisia Europeană și cu agențiile de rating, în care reprezentantul Guvernului și reprezentantul opoziției ar urma să prezinte măsurile propuse pentru perioada 2020-2024.

Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană. Vă invit să participaţi alături de mine la aceste discuţii cu Comisia Europeană, cu comisarul pentru buget, cu comisarul pentru economie şi cu agenţiile de rating. Acolo veţi vedea la prima mână că ceea ce propuneţi dvs duce la reducerea ratingului de ţară şi la pierderea de fonduri europene. Vom înregistra aceste discuţii, iar românii vor alege în consecinţă. Dacă nu veţi da curs acestei invitaţii vin cu altă propunere: vă solicit imperios un exerciţiu democratic: eu, senatorul Florin Cîţu şi dvs., deputatul Marcel Ciolacu renunţăm fiecare la imunitatea pentru declaraţiile politice publice referitoare la stabilitatea economică. Astfel, va răspunde penal cine minte”, a mai afirmat Cîţu.

Ce sunt agențiile de rating

Agențiile de rating verifică, printre altele, dacă țările și companiile care vor să ia împrumuturi sunt eligibile și pot rambursa banii, împreună cu dobânzile aferente.

Agențiile de rating influențează părerea investitorilor care pariază pe piețele financiare. Guvernele pot vinde titluri de stat la prețuri bune, iar dobânzile nu cresc, dacă o țară are un rating bun.

Dacă o țară ajunge la categoria „Junk”, interesul investitorilor scade, iar guvernelor le este interzis să cumpere titluri de stat din țara respectivă.

Cele trei mari agenții de rating sunt Standard&Poor’s, Moody’s Investor Services si Fitch Ratings.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW