Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Opoziția, despre impozitarea pensiilor speciale: cu un ochi la gaura uriașă din buget și cu celălalt la viitoarele alegeri

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 iulie 2019 Etichete: , ,

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, luni, că pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei vor fi impozitate. Anunțul lui Teodorovici vine după ce, luna trecută, Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanță de Urgență, pensii speciale pentru primari, viceprimari și președinți de consilii județene. Măsura lui Teodorovici afectează însă un număr mic de beneficiari: magistrații a căror pensie este 18.180 lei și foștii angajați din aviație a căror pensie este 10.875 lei. 

Decizia Guvernului nu va afecta însă cea mai mare parte a beneficiarilor de pensii speciale: foști parlamentari, funcționari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajați ai instanțelor și parchetelor și reprezentanți ai Curții de Conturi a căror pensie medie este sub 10.000 de lei. De asemenea, Guvernul nu se atinge nici de pensiile aleșilor locali, recent aprobate prin Ordonanță de Urgență.

Opoziția : Cu un ochi la gaura uriașă din bugetul de stat și cu celălalt la viitoarele alegeri

Reacția opoziției la anunțul ministrului de Finanțe nu s-a lăsat așteptată. Într-un comunicat public, USR, spune că intenția Guvernului este doar „praf în ochi”, pentru că nu se vor face economii la bugetul de stat și pentru că, marea masă a beneficiarilor de pensii speciale nu este afectată.

„Ministrul de Finanțe nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care lucrat în sistemul de siguranță publică și în servicii, chiar dacă este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, în unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei.
În plus, să nu uităm că PSD și-a descoperit „grija” pentru plafonarea pensiilor speciale după ce, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, șefilor de CJ-uri și adjuncților acestora, pe motiv că au un „rol complex” și că activitatea lor impune „un grad sporit de responsabilitate și respectarea și îndeplinirea cerințelor cetățenilor”, precizează USR.

Încă din 2017, USR a depus în Parlament un proiect de eliminare a pensiilor speciale, proiect care este blocat.

În România sunt astăzi peste 5 milioane de pensionari, a căror pensie medie este de 1227 lei, pensie bazată pe contributivitate.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW