Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ – Prezența la vot, decisivă în alegerile locale. Cine pierde și cine câștigă în funcție de numărul românilor care merg la urne

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic , at 26 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Românii își aleg primarii, însă numărul cetățenilor care merg la vot ajută sau, dimpotrivă, dezavantajează partidele. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, într-o analiză pentru Main News, cum ar putea influența prezența la vot performanța formațiunilor politice la acest scrutin.

”Prezența foarte redusă la vot avantajează candidații în funcție și, implicit, partidele candidaților în funcție, pentru că ne așteptăm ca alegătorii să fie coerenți, să voteze pentru primar, respectiv pentru partidul lui. Atunci, principalul beneficiar al prezenței reduse la vot va fi PNL sau PSD, pentru că sunt partidele cele mai mari cu cel mai mare număr de primari. Va exista, probabil, o schimbare între PNL și PSD, dar nu va fi foarte mare”, susține Pîrvulescu.

Politologul este de părere că va continua trendul de la ultimele alegeri.

”Mă aștept ca votul politic de la europarlamentare și de la prezidențiale să continue până astăzi, deci PNL să aibă un avans în ceea ce privește numărul total de voturi, dar PSD să câștige majoritatea primăriilor, pentru că PSD are cel mai mare număr de primari. Ar putea să aibă loc o rocadă, doar dacă PSD ar suferi o înfrângere serioasă, dar acest lucru e imposibil cu sistemul electoral actual”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Cu ochii pe Capitală

Pîrvulescu a explicat și care ar putea fi situația în București.

”Interesul pentru alegeri este concentrat doar pe București, celelalte localități, inclusiv capitale de județ sau capitale regionale, culturale, nu contează. În București, prezența redusă la vot o avantajează pe Firea, pentru că, la o prezență redusa la vot, votanții volatili, USR, probabil nu se prezintă, de aici toată campania de mobilizare a electoratului USR. Electoratul PNL e mai stabil, acesta se va prezenta, foarte probabil, la vot”, susține el.

Pandemia va influența prezența, consideră Pîrvulescu.

”În București, o prezență de 30% o avantajează pe Firea, creșterea prezenței spre 40%, care, din punctul meu de vedere e improbabilă, ar schimba raportul de forțe. Orice prezență peste 40% ar pune o pe firea într-o situație complicată și spun asta pentru că e vorba de electorat disciplinat versus electorat volatil, dar este și pandemia care va demobiliza o parte din electorat, chiar dacă nu e un pericol mai mare să mergi la vot decât la cumpărături”, potrivit actualului edil.

Cine ar beneficia de prezența mare?

”O prezență mai mare la vot ar avantaja PNL și USR-PLUS. În marile orașe USR ar putea să fie beneficiar, în alte localități, PNL. USR e un partid al zonelor urbane și problema e că sistemul electoral nu avantajează deloc USR-ul, ăsta e și motivul pentru care a insistat pentru schimbarea electorală, dar evident nu va reuși, pentru că nici PNL nu e interesat de schimbarea acestei legi”, a conchis Pîrvulescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 62359 more Info to that Topic: mainnews.ro/analiza-prezenta-la-vot-decisiva-in-alegerile-locale-cine-pierde-si-cine-castiga-in-functie-de-numarul-romanilor-care-merg-la-urne/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 39617 more Info on that Topic: mainnews.ro/analiza-prezenta-la-vot-decisiva-in-alegerile-locale-cine-pierde-si-cine-castiga-in-functie-de-numarul-romanilor-care-merg-la-urne/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 36864 more Information to that Topic: mainnews.ro/analiza-prezenta-la-vot-decisiva-in-alegerile-locale-cine-pierde-si-cine-castiga-in-functie-de-numarul-romanilor-care-merg-la-urne/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW