Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis susține criticile aduse de Michal Bobek: Mă bucură că Avocatul Curţii Europene de Justiţie are exact aceeaşi opinie

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Klaus Iohannis a declarat că are aceeași părere cu avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a criticat în termeni duri ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Dăncilă în 2018, prin care șeful Inspecției Judicare, al cărui mandat expirase, a fost menținut în funcție, ca interimar.

Klaus Iohannis susține criticile aduse de avocatul general al CJUE, Michal Bobek, și anunță că va insista să aducă în spațiul public subiectul privind legile justiției, pentru a putea fi reparate cât mai repede.

Aceste propuneri sunt şi nu întâmplător exact lucrurile pe care le-am spus şi eu şi PNL şi societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă legile justiţiei, pentru a încerca să pună mâna pe justiţie. Mă bucură că Avocatul Curţii Europene de Justiţie are exact aceeaşi opinie. Este o încurajare pentru noi şi vă amintiţi că am spus acum câteva săptămâni că legile justiţiei în această toamnă trebuie să intre în discuţie şi să fie reparate. Eu voi insista şi cred că voi avea oareşce succes să se pună baza discuţiei publice privind legile justiţiei, pentru a da viteză luptei anticorupţie, pentru a face legile transparente şi pentru a garanta magistraţilor independenţa lor prevăzută în Constituţie”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Cum desființează avocatul general al CJUE ordonanța Guvernului Dăncilă, prin care a fost menținut în funcție șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru: ”Îndoieli cu privire la interesul guvernului român de a numi o anumită persoană”

Avocatul general al CJUE a criticat ordonanța Guvernului Dăncilă

Potrivit acestuia, modalitatea aleasă de Executiv ridică serioase semne de întrebare cu privire la intenția Guvernului de a numi o anumită persoană.

După ce a clarificat criteriile și natura examinării care decurg din dispozițiile aplicabile ale dreptului Uniunii, avocatul general Michal Bobek propune Curții, (…), să declare că dreptul Uniunii se opune unor dispoziții naționale prin care guvernul adoptă, prin derogare de la normele juridice aplicabile în mod normal, un sistem pentru numirea interimară în posturile de conducere ale organului însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare în cadrul puterii judecătorești al cărui efect practic este reintegrarea în funcție a unei persoane al cărei mandat a expirat deja”, arată forul european.

Avocatul general susține că legislația europeană nu impune un model specific în ceea ce privește organizarea sistemelor disciplinare pentru magistrați. Totuși, cerința de independență impune ca normele care îl reglementează să prezinte garanțiile necesare pentru a evita orice risc de utilizare a unui astfel de regim disciplinar ca sistem de control politic al conținutului deciziilor judiciare.

Inspecția Judiciară ar juca un rol esențial în cadrul procedurii disciplinare întrucât efectuează ancheta preliminară, conform specialistului CJUE. Astfel, un organ însărcinat cu deschiderea procedurilor disciplinare ar trebui cel puțin să demonstreze un anumit grad de independență operațională și de anchetă, susține avocatul general.

CITEȘTE ȘI: Birchall, atac la Toader: Avocatul General al CJUE care îi dă o smetie domnului profesor universitar doctor, avocat, notar, rector și mare constituționalist Tudorel Toader

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-sustine-criticile-aduse-de-michal-bobek-ma-bucura-ca-avocatul-curtii-europene-de-justitie-are-exact-aceeasi-opinie/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 81810 more Info on that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-sustine-criticile-aduse-de-michal-bobek-ma-bucura-ca-avocatul-curtii-europene-de-justitie-are-exact-aceeasi-opinie/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-sustine-criticile-aduse-de-michal-bobek-ma-bucura-ca-avocatul-curtii-europene-de-justitie-are-exact-aceeasi-opinie/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW