Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Dialog neverosimil între Klaus Iohannis, Lucian Bode și reprezentantul unei companii care trebuia să finalizeze acum trei ani un tronson de autostradă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 septembrie 2020 Etichete: , ,

O scenă demnă de Eugen Ionescu s-a desfășurat vineri la inaugurarea tronsonului de autostradă Iernut-Chețani (17,9 km) și a nodului Chețani, aflat pe lotul vecin. În rolurile principale, președintele Klaus Iohannis, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și reprezentantul companiei românești Straco, cea care ar fi trebuit să finalizeze încă din 2017 lucrările la tronsonul Chețani-Câmpia Turzii (15,7 km), aflat într-un stadiu de execuție de doar 33,8%.

Reprezentantul Straco: Sunt Mihai Ghidineci, reprezentantul companiei Straco. Astăzi ne aflăm aici datorită faptului că am găsit înțelegere în Guvernul României, Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să rupem acest nod gordian. Astăzi vorbim de nodul Chețani, parte importantă a descărcării realizat de colegii de la Astaldi. Pot să vă spun că s-a lucrat intens în două luni și jumătate. S-a lucrat la foc continuu. Sperăm ca anul viitor la Câmpia Turzii și Straco să facă la fel.

Klaus Iohannis: Deci când terminați voi până la Câmpia Turzii?

Reprezentantul Straco: Sperăm anul viitor.

Klaus Iohannis: Nu cu sperați. Mie trebuie să îmi promiteți ceva.

Reprezentantul Straco: S-o luăm pas cu pas, domnule președinte.

Lucian Bode: Anul viitor în iunie dați în trafic Chețani-Câmpia Turzii. Asta am înțeles noi.

Minutul 5.33

Context

Cu toate că Astaldi și Max Boegl (17,9 km) au avut un ritm bun de lucru la tronsonul Iernut-Chețani, fapt ce prefigura finalizarea acestui tronson până la finalul anului, problemele întâmpinate de firma Straco pe lotul vecin, Chețani-Câmpia Turzii, a făcut problematică darea în exploatare. Motivul este că nodul Chețani, esențial pentru descărcarea traficului, se află pe tronsonul Chețani-Câmpia Turzii. În cele din urmă, CNAIR a mobilizat mai multe firme subcontractoare, care au reușit să finalizeze lucrările la nodul Chețani.

CNAIR a semnat pe 19 februarie 2015 contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului Chețani-Câmpia Turzii cu firma Straco. Pe 4 mai 2016 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor iar termenul de finalizare, conform contractului, era septembrie 2017. Cu toate acestea, mobilizarea constructorului român este practic inexistentă, lucrările în acest moment fiind efectuate de firme subcontractoare. În prezent, stadiul de execuție al acestui tronson este de doar 33,8%, fapt ce ridică mari semne de întrebare cu privire la îndeplinirea termenului menționat în discuție de ministrul Lucian Bode.

Straco, firmă aflată în insolvență, efectuează lucrări și la Pasajul Domnești, unde la 2 ani și 6 luni de la semnare ordinului de începere a lucrărilor stadiul este de doar 17,6%.

Sursa foto: Presidency.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW