Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Informații uluitoare din dosarul jandarmului cămătar: Petreceri cu politicieni și magistrați, protecție la nivel înalt, subordonați tratați ca slugile

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 20 iulie 2020 Etichete: ,

Ies la iveală informații șocante din dosarul lui Marian Corcodel, trimis în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de cămătărie. În rechizitoriul obținut de Main News, anchetatorii antimafia spun că acesta organiza petreceri la o subunitate, la care luat parte inclusiv magistrați și politicieni. În plus, Corcodel ar fi beneficiat de protecție de la persoane cu funcții importante în Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Gruparea inițiată de fostul comandant din Jandarmerie dădea bani cu camătă subalternilor, iar cei care nu puteau plăti aveau de suferit, potrivit procurorilor.

Petreceri cu ofițeri, magistrați și politicieni ”La cavalerie”

Procurorii DIICOT spun că Marian Corcodel organiza, la o subunitate a Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei, adevărate petreceri la care luau parte magistrați, persoane din admnistrația publică și șefi din Ministerul de Interne. Întâlnirile ar fi avut loc, mai precis, la Complexul de pregătire, cazare și agrement ,,Felix Țopescu” din Băneasa, o subunitate a Bazei, cunoscută informal sub titulatura ,,La cavalerie”.

”În această locație inculpatul CORCODEL MARIAN invita persoane din mediul său relațional, cu care avea relații de amiciție sau despre care presupunea/știa că îi pot acorda sprijin la nevoie, invitați ce beneficiau de organizarea unor petreceri sau evenimente informale, fiind serviți cu produse agro-alimentare, băuturi alcoolice și ne-alcoolice, servirea fiind asigurată de către cadre militare și personal civil al U.M. 0260, specializate ca bucătari, ospătari, în unele cazuri fiind solicitată și orchestra muzicală a unității militare. Nu este întâmplător că printre invitați se găseau ofițeri superiori cu funcții de conducere în aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, magistrați – procurori și judecători, ofițeri de poliție cu funcții de comandă, administratori ai unor societăți comerciale, persoane din administrația publică locală, atât din municipiul București, cât și din județul Ilfov”, spun procurorii în rechizitoriu.

Protecție la nivel înalt

Anchetatorii spun că deși informal, presupusele fapte ale lui Corcodel erau cunoscute unor persoane care de-a lungul timpului au îndeplinit funcții de conducere la nivelul I.G.J.R., el ar fi beneficiat, cu unele excepții, de susținerea necondiționată a acestora.
”Această susținere a fost generată de-a lungul timpului și de faptul că inculpatul CORCODEL MARIAN, prin stilul propriu, dar și prin abilități native sau cultivate de-a lungul vieții și evoluției profesionale, a reușit să obțină ”simpatie” din partea superiorilor ierarhici, la aceasta contribuind uneori și diverse forme de îndatorare, în general morală, pe care inculpatul reușea să și le atragă în mod discret, prin prestarea unor servicii aparent neînsemnate, furnizarea unor bunuri de valoare relativ redusă, respectiv facilitarea unor relaționări în mediul de afaceri sau în alte structuri din M.A.I.”, se mai arată în document.

Subordonați tratați ca sclavii

O parte dintre martori le-au mărturisit procurorilor că Marian Corcodel ar fi folosit subordonații pe post de ”slugi”, inclusiv pentru a-i rezolva probleme personale.

”Acesta era perceput de către subordonați ca o persoană excesiv de autoritară, conducând uneori discreționar și în interes personal activitățile desfășurate de angajați, iar comportamentele agresive la adresa acestora erau frecvente, aspecte confirmate prin declarațiile mai multor martori audiați în cauză. De altfel, unii dintre martorii amintiți au declarat că inculpatul CORCODEL MARIAN își trata subordonații ca pe niște ,,slugi”, pe unii folosindu-i în vederea rezolvării unor probleme personale, inclusiv activități de curățenie la locuința sa”, potrivit rechizitoriului.

Voia să știe tot ce miscă

Anchetatorii spun că Marian Corcodel voia să fie informat cu privire la tot ceea ce se întâmpla ”în cadrul B.A.D., dar și la I.G.J.R., fiind ,,deservit” în acest sens de mai mulți subordonați, printre care și inculpații PREOTEASA IANCU DANIEL și BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN”.

Un exemplu, spun procurorii, este acela că accesul în curtea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române era asigurat de către subofițeri din subordinea sa. Corcodel ar fi avut pretenția să fie informat telefonic sau prin sms de către subofițerii de la Punctul Control Acces cu privire la orice mișcare (intrare-ieșire) a cadrelor de comandă din Jandarmerie, inclusiv a Inspectorului General.

”Astfel, la data 02.08.2017, ora 19,02 inculpatul CORCODEL MARIAN a fost informat prin sms ,,Să trăiți! Domnul * a intrat.”, se arată în document.

El ar fi dispus de bunurile unității ca și când ar fi fost ale lui.

”Deținând un control strict și uneori comportându-se precum un ,,vătaf” (întrucât impresia unor subordonați chiar aceasta era), fără a fi contrazis de nimeni, inculpatul CORCODEL MARIAN, ca lider al grupului infracțional, și-a permis să dispună de bunurile unității ca de cele proprii, folosindu-i în acest scop pe inculpații PREOTEASA IANCU DANIEL și BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN, cărora le dădea ordine explicite în acest sens”, potrivit sursei citate.

Cum a scăpat Corcodel de DNA

Procurorii DIICOT spun că, în trecut, Direcția Națională Anticorupție a închis un dosar în care Marian Corcodel era vizat inclusiv pentru fapte de corupție.

”În trecut, au existat sesizări formulate de către persoane din afara cercului profesional al inculpatului Corcodel Marian, inclusiv cu privire la fapte de camătă, însă în respectivele cauze au fost dispuse soluții de netrimitere în judecată din diverse considerente. Un exemplu îl constituie denunțul formulat de către numitul * , care a sesizat în anul 2014 fapte de corupție și de camătă, săvârșite, printre alții, de către inculpatul Corcodel Marian. Ca urmare a cercetărilor efectuate, prin ordonanța nr. * din 23.03.2015 a D.N.A. – Secția de Combatere a Infracțiunilor de Corupție Săvârșite de Militari s-a dispus clasarea cauzei pentru infracțiunile de luare de mită, dare de mită, camătă ș.a.. Un alt exemplu îl reprezintă soluția de netrimitere în judecată dispusă la data de 05.12.2013 în dosarul cu numărul * al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de CORCODEL MARIAN pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare, șantaj și camătă”, mai arată DIICOT.

CITEȘTE ȘI: Jandarmul cămătar Marian Corcodel, trimis în judecată de DIICOT pentru constituire de grup infracțional organizat

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW