Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primar PSD, nostalgic după Ceaușescu / Reacția Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Primarul social-democrat al comunei Bârnova, din județul Iași, Mihai Bălan, a postat pe Facebook un mesaj elogios la adresa fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu. O reacție fermă a venit din partea Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care i-a solicitat liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, să-l sancționeze pe edil.

„100 de ani de când s-a născut, și 29 de ani de când v-ați bucurat că a fost, de către străini asasinat! Odată cu el, în Zi Sfântă de Crăciun a anului 1989, a fost împușcat întregul popor român, (numa’ că acesta nici acum nu înțelege!). Aprindeți-i o lumânare, măcar! V-a făcut școli, spitale, șosele, metrou, locuințe, uzine, universități, teatre, centre de cultură, hidrocentrale, gări, aeroporturi etc.! Acesta este cel care v-a făcut oameni mari”, a scris primarul pe Facebook.

IICCMER solicită PSD să-l sancționeze pe edil

O reacție în acest caz a venit din partea Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care a condamnat ferm mesajul transmis de primar, considerându-l o gravă ofensă victimelor regimului comunist. Totodată IICCMER i-a solicitat liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, să dispună măsuri pentru sancționarea lui Mihai Bălan.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de elogierea dictatorului Nicolae Ceaușescu de către primarul PSD, Mihai Bălan. Astfel de reacții publice ale unor lideri politici sau formatori de opinie trebuie sancționate de către autoritățile competente.

Regimul comunist din România a făcut zeci de mii de victime, iar crimele și abuzurile comise înainte de 1989 sunt de necontestat. Este de nepermis ca la mai bine de 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România reprezentanți ai unor formațiuni politice să încerce să denatureze istoria, să alimenteze falsuri istorice și să păteze, prin afirmațiile făcute în spațiul public, memoria celor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de reacții, precum cele ale reprezentantului PSD, sunt o ofensă adusă memoriei celor care au luptat, uneori cu prețul vieții, pentru apărarea valorilor democratice și a statului de drept. De asemenea, astfel de atitudini sunt o piedică majoră în fața progreselor făcute de statul român în ultimele decenii pentru ca acest capitol sumbru din istoria României să nu se mai repete.

Având în vedere postarea primarului comunei Bârnova, îi solicităm pe această cale domnului Marcel Ciolacu, Președinte interimar al PSD, să ia măsuri urgente și ferme în vederea sancționării domnului Mihai Bălan.”

Nu este pentru prima dată când Mihai Bălan ajunge în centrul atenției pentru acțiunile sale. În luna aprilie a fost acuza de viceprimarul comunei că l-a agresat în urma unor discuții în contradictoriu. De asemenea, acesta a postat un mesaj pe Facebook în care îi avertiza pe locuitorii din Bârnova să nu primească măști sanitare de la necunoscuți pentru că ar putea fi otrăvite.

Sursa foto: Facebook / Mihai Bălan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW