Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum sunt afectați banii României din cauza pandemiei de coronavirus/ Ministrul Finanțelor: Riscurile nu vin neapărat din interior, ci din exterior

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 16 iulie 2020 Etichete: ,

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat joi seară că sunt riscuri ca această criză de sănătate generată de pandemia de coronavirus să devină din ce în ce mai acută, ceea ce înseamnă costuri mai mari pe partea de sănătate, dar în același timp și forța de muncă care nu poate fi folosită, lucru care ar avea un efect negativ asupra economiei țării.

„Riscurile sunt pentru toată economia. Am reușit să administrăm o criză dublă, criza de sănătate și criza economică. Riscurile sunt ca această criză de sănătate să devină din ce în ce mai acută ceea ce înseamnă costuri mai mari pe partea de sănătate, dar în același timp înseamnă și forță de muncă care nu poate fi folosită, persoane care se îmbolnăvesc nu pot merge la muncă. Acesta ar însemna un efect negativ pentru economie pentru că avem nevoie de oameni să meargă la locul de muncă să muncească.

Pe partea economică, riscurile nu vin neapărat din interior. Programul economic al României este cel mai diversificat din UE. E adevărat, nu am avut aceleași sume mari ca Germania sau Franța să aruncăm în piață, dar le-am distribuit către toate sectoarele. De aceea sunt încrezător în ceea ce privește sănătatea economiei în interior.

Problema noastră și se vede și în exporturi vine din exterior, dacă ma uit la sănătatea economiei din UE văd că acolo sunt economii puternice care încă suferă, dar cifrele ne dau speranță”, a declarat Florin Cîțu, joi seară, la Digi24.

De asemenea, Florin Cîțu a mai precizat că guvernările PSD ar trebui să răspundă pentru că au lăsat stocurile goale, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

„Eu am spus că am încredere că economia își va reveni din trimestrul 3, pentru că am încredere că antreprenorii vor să-și țină compania să funcționeze. Ce putem noi să facem este furnizăm toate instrumentele de care au nevoie să poată să facă testarea. Când a pornit această criză vă aduc aminte că aveam stocurile 0. Socialiștii au lăsat stocurile țării la zero. Trebuie să răspundă pentru asta. La un moment dat, cineva, o instituție a statului, trebuie să se ducă împotriva celor care au guvernat această țară și au lăsat stocurile zero. Aici vorbim de răspundere penală a celor care au fost guvernare până acum”, a spus ministrul Finanțelor, la Digi24.

Florin Cîțu a mai precizat că „astăzi avem stocuri de măști, există dezinfectant, există termometre, există teste”.

„Dacă va fi nevoie ca statul să ajute pe partea de testare, poate și financiar, este posibil. Permanent suntem în discuții cu sectorul privat. Partea nouă pe care am adus-o în această guvernare este relația de parteneriat cu sectorul privat. Am fost transparenți, ne-am plătit facturile la timp și i-am ascultat de fiecare dată când au avut soluții, pentru că majoritatea măsurilor pe care l-am luat au venit după discuții cu sectorul privat”, a subliniat el.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW