Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Judecătoarea care a obligat CSM să menţină în funcţie un procuror SS, printre candidaţii la funcţia de procuror european

By Redactia , in Justitie , at 5 iulie 2019 Etichete: , , ,

Conform Ministerului Justiţiei, opt candidaţi şi-au exprimat dorinţa de a ocupa funcţia de procuror european din partea României. Printre aceştia se regăseşte şi judecătoarea Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucureşti, cea care a obligat Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să o păstreze în funcţie peste vârsta de 65 de ani pe procuroarea Zarafina Puiu de la Secţia Specială care-l anchetează pe şeful DNA Constanţa. 

Conform anunţului ministerului Justiţiei, și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european și au fost selectate pentru susținerea interviului, opt magistraţi:

  • Borcoman Cătălin-Laurențiu – procuror
  • Bulancea Marius Bogdan – procuror
  • Dumitrescu Constantin Claudiu – procuror
  • Ecedi Stoisavlevici Laura – procuror
  • Horodniceanu Daniel – Constantin – procuror
  • Hach Elena – procuror (cu condiția depunerii unor înscrisuri de recunoaștere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cel mai târziu până la data susținerii interviului)
  • Nolden Nicoleta – judecător
  • Radu Răzvan – Horațiu – procuror

Potrivit unor surse judicare, printre favoriţi se află Nicoleta Nolden, judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti. Ea este cea care a admis acțiunea procuroarei Puiu Zarafina de la Secția specială de investigare a magistraților. În decizia judecătorilor, se arată că Secția pentru procurori a CSM este obligată să-i permită procuroarei să-și continue activitatea și după împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani.

„Respinge ca neîntemeiate excepțiile lipsei calității procesual pasive aparatului a inadmisibilității cererii de suspendare. (…) Anulează Hotărârea nr 518/2019 a secției de procurori din cadrul CSM și obligă pârâtul să acorde reclamantei avizul anual pentru menținerea în funcție după împlinirea vîrstei de 65 de ani.(…) Executorie de drept în ceea ce privește suspendarea”, se arată în decizia judecătorilor Curții de Apel București.

Procurorul Zarafina Puiu, în vârstă de 64 de ani, de la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, nu a mai primit avizul CSM pentru menținerea în funcția de magistrat, după împlinirea vârstei de 65 de ani. Ea a contestat decizia CSM în instanță, care i-a dat dreptate. Zarafina Puiu a cerut suspendarea și anularea deciziei CSM.

Zarafina Puiu conduce ancheta împotriva procurorului Andrei Bodeanu, șeful DNA Constanța, cunoscut după ce a trimis în judecată mai mulți afaceriști și politicieni, precum Radu Mazăre.

Candidații selectați vor susține interviul în fața comisiei  de selecție prezidată de ministrul justiției care  va avea loc în data de 9 iulie 2019, începând cu ora 10.00 la sediul Ministerului Justiției din București, Str. Apolodor nr.17, sector 5.

Candidații se vor prezenta la interviu în ordine alfabetică.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW