Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Instanța explică de ce l-a condamnat cu suspendare pe medicul acuzat că nu l-a resuscitat pe Patrick Ekeng

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 1 iulie 2020 Etichete: ,

Magistrații de la Judecătoria Sector 2 au avut în vedere circumstanțe atenuante atunci când au decis condamnarea la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru medicul de pe ambulanță, acuzată că nu i-a acordat primul ajutor jucătorului dinamovist Parick Ekeng, decedat pe teren.

Mai exact, instanța a reținut faptul că Patrick Ekeng suferea de afecțiuni de sănătate care impunea restricția practicării sportului de performanță.

„În opinia instanței, reținerea circumstanței atenuante judiciare este justificată de starea de sănătate preexistentă a pacientului, având în vedere că Ekeng Patrick suferea de afecțiuni care impuneau interdicția practicării sportului de performanță, care au condus la o evoluție defavorabilă a stării acestuia într-un timp extrem de redus și de care nu se poate face abstracție la stabilirea lanțului cauzal care a condus la decesul victimei, alături de inacțiunea inculpatei. Deși din actele medico-legale efectuate în cauză nu rezultă că decesul victimei ar fi avut loc indiferent de intervenția unui medic, ceea ce atrage răspunderea penală a inculpatei, probatoriul administrat atestă existența unor șanse de supraviețuire reduse având în vedere patologiile cardiace preexistente, împrejurare pe care instanța o apreciază ca fiind de natură să diminueze gravitatea infracțiunii săvârșite de inculpată,” se arată în motivarea instanței.

De asemenea, magistrații motivează că au decis condamnarea deoarece medicul nu a acordat primul ajutor față de o persoană față de care plana un pericol vital.

„Instanța are în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, sens în care reține că inculpata a săvârșit fapta pe fondul unui comportament profesional inferior unor standarde de competență și de cunoaștere specifice profesiei asumate în mod voluntar, aceea de medic specialist în medicina de urgență, față de un pacient asupra căruia plana un pericol vital, pe care avea obligația și pregătirea necesară pentru a-l identifica cel puțin în momentul obiectivării fibrilației ventriculare pe monitorul defibrilatorului, rămânând însă în pasivitate în pofida calității de debitor al unei obligații de mijloace, în virtutea căreia trebuia să depună toate diligențele necesare pentru a-i acorda pacientului o asistență medicală efectivă,” arată magistrații de la Judecătoria Sector 2.

Medicul a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunității și plata a 200.000 de euro drept despăgubiri.

Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/instanta-explica-de-ce-a-condamnat-o-cu-suspendare-pe-doctora-acuzata-ca-nu-l-a-resuscitat-pe-patrik-ekeng/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW