Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Studiu OMS: Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 7 iunie 2020 Etichete: , , ,

Pandemia de coronavirus a afectat serios prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile în spitale, conform unui studiu realizat la nivel global, publicat de Organizația Mondială a Sănătății.

Studiul, făcut în luna mai în 155 de țări, confirmă impactul pandemiei asupra sistemelor de sănătate din lumea întreagă, dar mai ales în țările sărace.

Potrivit studiului, serviciile de sănătate au fost afectate parțial sau total de coronavirus în multe țări.

În 53% din țările care au luat parte la studiu a fost perturbată tratarea bolilor arteriale; în 49% a fost afectat tratamentul pentru diabetici; în 42% – tratamentul cancerului; în 31% – urgențele cardiovasculare. De asemenea, serviciile de recuperare au fost afectate în aproape două treimi (63%) din țări.

În 94% din țări, personalul medical care se ocupă de tratatea bolilot netransmisibile a fost relocat parțial sau total în tratatea pacienților Covid-19.

De asemenea, în peste jumătate dintre țări, programele publice de scanare au fost amânate.

Cele mai des întâlnite cauze care au dus la perturbarea serviciilor medicale pentru boli netransmisibile au fost anularea tratamentelor aflate în curs, reducerea transportului public și lipsa personalului medical, care a fost relocat la pacienții Covid-19.

În 20% din țări, o cauză principală a întreruperii serviciilor a fost lipsa medicamentelor sau a tehnicii medicale.

„Studiul confirmă ceea ce auzim de o perioadă încoace. Anume că mulți oameni care au nevoie de tratament pentru cancer, boli de inimă sau diabet nu au beneficiat de serviciile și medicamentele necesare de când a izbucnit pandemia Covid-19. Este vital ca țările afectate să găsească metode noi de a asigura aceste servicii medicale, chiar dacă se luptă în continuare cu coronavirusul”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW