Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Război pe funcții la nivelul UE. Liderii europeni, negocieri eșuate. Analist politic: „Aceste tensiuni sunt naturale, nu se poate forma o majoritate din două partide”

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 1 iulie 2019 Etichete: , ,

Negocierile pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituții europene au eșuat, după 20 de ore de dezbateri. Acestea au fost amânate până mâine, când liderii europeni vor putea să se decidă asupra celor care vor conduce Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Central Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe. S-a ajuns totuși la o variantă de compromis: socialistul Frans Timmermans să preia conucerea Comisiei Europene, iar Manfred Weber, candidatul PPE, la şefia parlamentului European.

Negocierile dintre liderii Uniunii Europene pentru desemnarea conducătorilor principalelor instituţii europene au fost amânate pentru marţi, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Preben Aamann. „Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a suspendat şedinţa, iar Consiliul se va reuni mâine, la ora 11:00″, a anunţat purtătorul de cuvânt.

Liderii UE sunt aproape de a ajunge la un acord privind preşedinţia Comisiei Europene

Liderii UE sunt aproape de a ajunge la o înţelegere privind preluarea preşedinţiei Comisiei Europene de către Frans Timmermans, în timp ce Kristalina Georgieva ar putea prelua preşedinţia Consiliului European, au informat luni doi diplomaţi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Premierul Belgiei, Charles Michael, este numele vehiculat pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe.

Manfred Weber, din partea PPE, revine ca fiind unul dintre favoriții pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, ar putea conduce în schimb Parlamentul European, au mai informat diplomaţii pentru Reuters.

Summitul extraordinar a început ieri la Bruxelles, cu participarea liderilor celor 28 de țări membre. Suspendate în timpul nopții, negocierile au continuat astăzi, fără ca să se poată ajunge la un acord pentru numele care vor conduce Blocul Comunitar. Discuțiile vor continua mâine, când se speră că se va ajunge la un acord final.

Analist politic: „aceste tensiuni sunt naturale”

Referitor la situația de la Bruxelles, analistul politic Iulian Chifu a declarat pentru mainnews.ro că aceste tensiuni sunt naturale, fiindcă este pentru prima dată când nu se poate forma o majoritate numai din două partide, ci trei: PPE, grupul socialiștilor și al treilea grup, ori liberalii ai lui Macron, ori varianta cu Verzii.

„Pe de o parte este natural. Este pentru prima dată când nu se poate forma o majoritate numai din două partide, PPE și grupul socialiștilor, pentru că se află și al treilea grup, ori liberalii ai lui Macron, ori varianta cu Verzii. În condițiile în care vorbim despre trei grupuri, împărțirea este mult mai complicată, nu se joacă doar în doi parteneri, și atunci lucrurile încep să se complice, mai ales că Emmanuel Macron și liberalii au pus de la început sub semnul întrebării alegerile cu candidatul fiecărei familii politice, și familia care i-a cele mai multe voturi îl dă pe respectivul candidat care este președintele Comisiei. Ei au pus sub semnul întrebării candidatura lui Weber, la președinția Comisiei.”, susține Iulian Chifu.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW