SURSE: CSM nu e de acord cu desființarea Secției Speciale / Scandal în timpul dezbaterilor / Ban, către Baltag: Mă surprinde pregătirea dumneavoastră / Instanța Supremă, de partea SIIJ
Au fost tensiuni în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe tema desființării Secției Speciale. Forul dezbate avizarea unui proiect legislativ depus de USR și de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall. Subiectul a încins spiritele în ședința plenului CSM. Magistrații s-au atacat reciproc. Judecătorii și procurorii au rămas în pronunțare pe acest punct.
Fosta șefă a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Lia Savonea, a spus că proiectul are ”grave vicii” și că nu poate fi dat un aviz pozitiv.
”Cele două proiecte de lege nu pot să ajungă la votul pe fond, având în vedere gravele vicii de tehnică legislativă, așa cum au fost evidențiate de Parchetul General”, a spus Lia Savonea.
Procuror: SIIJ, o emanație politică
Procurorul Cristian Ban, cel care a spus că ”țara arde și CSM se piaptănă” când s-a pus în discuție reluarea concursului pentru șefia structurii, a criticat din nou Secția.
”Această structură de parchet este o emanație politică. Așa cum s-a născut, așa trebuie să și dispară, tot politic. Nu are relevanță din ce zonă politică vine un proiect pentru desființare. Sunt în asentimentul a peste 85% dintre colegii procurori care s-au pronunțat prin adunări generale pentru desființarea acestei structuri de parchet. Voi vota un aviz favorabil cu observații”, a spus Ban în ședința CSM.
Replica Gabrielei Baltag a venit imediat. Judecătoarea a apărat SIIJ lansând un atac la DNA.
”Am în față activitatea acestei secții pe 2019, care a trecut prin cenzura noastră. Nu regăsesc nimic din ce am găsit în raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA pe dosarele magistraților. De ce nu e bună Secția? Că nu a mers la judecători să obțină decât o avizare pe măsuri tehnice? Din acest considerent, că nu au fost ascultați în masă magistrații, de aceea nu e bună Secția? Am fost surprinsă de conduita domnului Ban. Eu nu aș putea să spun despre instanțele noastre, ca judecător, că sunt o emanație politică. Ar trebui să plec din sistem”, a spus Baltag.
”Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteți specialistă, văd, în parchet și suspectă preocuparea dvs. pentru DNA.”, a spus, imediat, Cristi Ban.
Ministrul Justiției s-a arătat în favoarea proiectului, iar Parchetul General a venit cu mai multe observații. Judecătorul Bogdan Mateescu a spus că numărul mare de observații nu reprezintă o problemă.
”Acum două săptămâni, dacă nu acum patru, am avut un proiect de lege inițiat de actualul președinte al Senatului, unde am schimbat chiar esența dar am dat un aviz pozitiv cu observații”, a spus Mateescu.
La rândul său, Evelina Oprina a ținut să spună că instanțele superioare s-au pronunțat în favoarea SIIJ.
”Este de relevat și de evidențiat opinia instanțelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporție covârșitoare a opinat pentru menținerea acestei secții. Curțile de apel în marea lor majoritate. Tribunalele, într-o majoritate covârșitoare. Concluzia este că se constată că în general judecătorii de la instanțele înalte în grad, care au o anumită maturitate profesională, inclusiv în relație cu aceastră structură de parchet. S-au exprimat covârșitor într-un anumit sens, spre deosebire de instanțele mai mici în grad”, a spus Oprina.
”Nu se spune câți procurori din Secția de procurori sunt cercetați de SIIJ. (…) Haideți să vedem toate laturile problemei”, a spus și judecătoarea Andreea Chiș.
Proiectul care a încins spiritele
Proiectul de lege a fost semnat de mai mulți parlamentari ai Uniunii Salvați România (USR) și de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall.
„Este un proiect important inclusiv din perspectiva imaginii pe care România o are în instituțiile europene și organismele internaționale. Sper ca acest proiect de lege să fie dezbătut și adoptat în Parlament în procedură de urgență și această creație marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea și compania, să fie abrogată! Și mai sper ca vremea şmecheriilor introduse, aşa, pe furiș, nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, exact cum au fost și prevederile toxice privind SIIJ trebuie să apună şi, sper eu, a apus!”, a scris Ana Birchall pe Facebook.
Un proiect similar a fost anunțat, la începutul anului, și de Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției.
Tabere și controverse
De-a lungul timpului, Secția Specială a dus la apariția a nenumărate tensiuni în CSM. Membrii forului s-au împărțit în două tabere din cauza unui subiect pus în repetate rânduri pe ordinea de zi a plenului: validarea Adinei Florea la șefia SIIJ.
Unii membri au boicotat ședințele de plen, astfel că, nici după șapte încercări, Florea nu a putut fi validată. Iar la finalul anului trecut, s-a retras din cursă.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: SURSE: CSM nu e de acord cu desființarea Secției Speciale / Scandal în timpul dezbaterilor / Ban,… […]
[…] CITEȘTE ȘI: CSM nu e de acord cu desființarea Secției Speciale […]
SIIJ NU TREBUIE SA FIE DESFIINTATA CLAR.
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/surse-csm-nu-e-de-acord-cu-desfiintarea-sectiei-speciale/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/surse-csm-nu-e-de-acord-cu-desfiintarea-sectiei-speciale/ […]