Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Orban, despre tăierea „pensiilor speciale”: Vom căuta o soluție să țină cont de decizia CCR

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 24 mai 2020 Etichete: , ,

Partidul Național Libera va veni cu o modificare legislativă pentru tăierea „pensiilor speciale” după ce Curtea Constituțională va publica motivarea deciziei, a anunțat premierul Ludovic Orban.

„Din păcate, din nou a decis Curtea Constituțională că tăierea pensiilor prin proiectul de lege al PNL este neconstituțională. Vom vedea motivația CCR si vom reveni cu o modificare legislativă care să țină cont de argumentele CCR și să fie cât mai aproape de principiul contributivității. (…) Cred că doi dintre judecătorii CCR au dublă pensie specială. Aceștia sunt cei care au decis neconstituționalitatea actului normativ. Vom căuta o soluție să țină cont de decizia CCR și să facă dreptate printre pensionari”, a declarat Orban, sâmbătă seară, la România TV, citat de Hotnews.ro

Chestionat în legătură cu posibilitatea impozitării acestor venituri, Orban admis că se ia în calcul și această soluție.

„E și asta o soluție, deși atunci când impozitezi, impozitezi un venit. Nu poți impozita un venit din pensie, dar nu și pe cel din dividende, din chirii sau din salariu. (…) Dar dacă vom vedea că nu există altă soluție, ne vom gândi și la varianta impozitării suplimentare a acestor pensii,” a spus Ludovic Orban.

Pe data de 6 mai, Curtea Constituțională a României a admis, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale este neconstituţională, în ansamblul său.

Tema „pensiilor speciale”, adică acel tip de pensii care se abat de la principiul contributivității a stârnit numeroase polemici în ultimii ani. De astfel de venituri beneficiază magistraţi, cadre militare, polițiști, diplomați, piloți de avion, primari, parlamentari, etc. S-a ajuns până în situația în care „pensiile speciale” au depășit în sondajele de opinie chiar și corupția la capitolul celor mai mari probleme ale României în viziunea cetățenilor.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW