Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru declarațiile privind autonomia Ținutului Secuiesc

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 20 mai 2020 Etichete: , , , ,

Președintele Klaus Iohannis a fost amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)  cu suma de 5.000 de lei pentru declarațiile privind autonomia Ținutului Secuiesc și Ardealul dat ungurilor, constatând că acestea constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate de apartenență etică/națională.

Conform Colegiului CNCD, votul a fost 6-1 pentru constatare și 5-1 pentru amendă.

Pe 29 aprilie, Klaus Iohannis s-a pronunțat categoric împotriva proiectului de autonomie maghiară și a atacat în termeni duri Partidul Social Democrat pe motiv ar ajuta UDMR să treacă legea prin Parlament.

„Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie Ținutul Secuiesc, este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de COVID-19, ne luptăm pentru viețile românilor, ca să scăpăm de această pandemie, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor.

Eu nu pot, Ciolacu. Oare ce v-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înțelegeri?

Vedeți, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică pesedistă. De aceea se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâre de PSD”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a fost criticat dur pentru declarația făcută, fiind acuzat de instigare la ură și discriminare.

Mai mult, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, László Tőkés, şi preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Balázs Izsák, au depus la Instanța Supremă un denunț penal împotriva președintelui Klaus Iohannis pe care îl acuză de instigare la ură și discriminare.

Decizia vine după declarațiile președintelui Iohanis privind autonomia Ținutului Secuiesc care va trebui să conducă la continuarea urmăririi penale după încetarea mandatului prezidențiae, potrivit CNMT.

„Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, prin László Tőkés, preşedinte, şi Consiliul Naţional Secuiesc, prin Balázs Izsák, preşedinte, au înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) un denunţ penal împotriva preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, considerând că pârâtul se face vinovat de comiterea infracţiunii de instigare la ură şi discriminare săvârşită prin declaraţia televizată din data de 29 aprilie 2020. Declaraţia încriminată va trebui să conducă la continuarea urmăririi penale după încetarea mandatului prezidenţial”, se arată în comunicat.

Tokes și Balazs susțin că declarația șefului statului însoțită de gesticulație ba „războinică, ba ridiculizantă, a produs mari emoţii atât la noi în ţară cât şi în ţara vecină ponegrită”.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW