Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Parchetul European, condus de Kovesi, va funcționa, în România, prin intermediul DNA – DOCUMENT

By Robert Madaianu , in Justitie , at 14 mai 2020 Etichete: , , , ,

Un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției (MJ) prevede înființarea, în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a unei structuri care să sprijine Parchetul European (EPPO). Acesta din urmă este condus de Laura Codruța Kovesi, fostă șefă a DNA.

Structura din cadrul DNA ar urma să funcționeze cu cel mult 10 posturi.

Prin proiect se propune înființarea în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania, compusă din personal auxiliar de specialitate condus de un grefier-șef, care să funcționeze cu un număr maxim de 10 posturi. Se prevede că DNA va asigura personalul suport pentru activitatea zilnică a procurorilor europeni delegați. Potrivit Regulamentului, toate autoritățile naționale sunt obligate să asigure sprijin Parchetului European, însă tipul de sprijin diferă, fiind unul cu caracter permanent – prin intermediul Structurii de sprijin, respectiv unul cu caracter punctual, în funcţie de nevoile concrete în cadrul unui dosar, în ceea ce priveşte toate celelalte autorităţi. Numărul maxim de posturi va putea fi suplimentat, ulterior, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de nevoile concrete în desfășurarea activității procurorilor europeni delegați în România”, potrivit expunerii de motive.

România trebuie să sprijine Parchetul European

Ministerul arată că regulamentul european lasă la latitudinea fiecărei țări cum să se organizeze pentru a spijini EPPO.

”Regulamentul EPPO nu conține referiri la modul în care ar trebui organizată activitatea de asistență și sprijin pentru Parchetul European din partea autorităților statelor ce participă la cooperarea consolidată, lăsând, prin urmare, în sarcina statelor membre să se organizeze, cum apreciază, prin raportare la specificul sistemelor lor de drept”, potrivit sursei citate.

Laura Codruța Kovesi a fost numită șefă a Parchetului European în anul 2019.

Documentul Ministerului Justiției poate fi consultat AICI. 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW