Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Discuții aprinse în Consiliul Magistraturii pe tema reluării concursului pentru șefia Secției Speciale: Țara arde și CSM se piaptănă / Predoiu: Subiectul este fierbinte

By Robert Madaianu , in Justitie , at 7 mai 2020 Etichete: , ,

Procurorul Cristian Ban, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a spus că ”țara arde și CSM se piaptănă”, în timpul discuțiilor referitoare la reluarea concursului pentru șefia Secției Speciale. Ministrul Justiției a cerut o amânare, în vreme ce Victor Alistar, reprezentant al societății civile, a spus că o asemenea decizie nu poate fi luată. Membrii CSM au rămas în pronunțare.

Discuțiile au vizat reluarea concursului pentru șefia SIIJ și pentru funcțiile de execuție din parchetul care anchetează magistrați.

”Să spun așa: țara arde și CSM-ul se piaptănă”, a fost replica dată de procurorul Cristian Ban, care nu a rămas fără ecou.

Ministrul Justiției a cerut o amânare a deciziei, în vreme ce judecătoarea Gabriela Baltag a criticat, rapid, solicitarea și exprimarea lui Ban.

”Sunt probleme mai urgente, inclusiv concursuri în magistartură. Este un subiect care, fără a intra pe fondul lui, este discutabil. Este fierbinte. (…) Există și un proiect de act normativ înaintat CSM-ului, pentru desființarea lui. Sunt decis să susțin cererea de amânare”, a spus Predoiu în plenul CSM.

”Trecând peste intervenția plastică a domnului Ban. Văd că domnul ministru îmbrățișează poziția unei asociații cu care nu a fost în relații tocmai bune. Dumneavoastră ați retras proiectul, pare-se în timp de pandemie se întâmplă multe”, a afirmat judecătoarea Baltag.
Imediat a venit și replica lui Predoiu: ”Eu astăzi evoc poziția unei asociații cu care am avut puncte de vedere diferite, este adevărat. Nu asta este relevant. Ca să inchei, cererea ministerului este făcută independent, vă asigur”.

La rândul ei, judecătoarea Simona Marcu a vorbit despre situația delegării procurorilor.

„La cererea de amânare a minustrului Justiției, soluția pe care o antamează este una expres interzisă de lege, soluția delegării procurorilor. A doua chestiune, referitor la procesele aflate pe rolul CJUE, care vizează și problematica acestei structuri de parchet, vreau să precizez că deja termenul inițial a devenit foarte incert, avocatul general Bobek avea termen în martie, iar până acum nu au fost depuse. Probabil în luna iunie, când CJUE va lucra, sau în toamnă. Ar reprezenta o amânare sine die a acestei situații”, a spus Marcu.

Membrii CSM au rămas în pronunțare.

Taberele din CSM

Încă de la anteriorul concurs, încheiat după retragerea Adinei Florea, membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au împărțit în două tabere.

Jumătate au boicotat ședințele de plen, astfel că Florea nu a putut fi validată la cârma SIIJ.

Tensiunile au dus la un război între ministrul Jusitiției de atunci, Ana Birchall și fostul președinte al CSM, Lia Savonea.

Între timp, ministrul Justiției, procurorul general și președintele CSM s-au schimbat. Savonea are, însă, în continuare influență în rândul unei importante părți a membrilor CSM.

Contactată de Main News, Gabriela Scutea a declarat că Secția Specială este ”o creație artificială”, însă structura trebuie să funcționeze, câtă vreme este prevăzută de legislația în vigoare.

Critici pentru reluarea concursului

Mai multe asociații profesionale ale magistraților au cerut CSM să nu reia concursul.

„AMASP solicită membrilor C.S.M. amânarea susținerii acestor concursuri până la momentul pronunțării de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a unei iminente decizii în cauzele conexate C-83/19,C-127/19,C-195/19 ce au ca obiect, printre altele, pronunțarea unei decizii de interpretare cu privire la compatibilitatea legislației române privind înființarea și funcționarea S.I.I.J. cu Tratatul privind Uniunea Europeană”, precizează Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor.”

 

Citește și Zi de foc la CSM | Magistrații decid dacă se reia concursul pentru șefia Secției Speciale. Avalanșă de critici după ce s-a aflat de discuțiile din Consiliu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW