Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Viorica Dăncilă face concesii baronilor locali: OUG pe Codul Administrativ – puteri sporite pentru primari și președinții de consilii județene

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 25 iunie 2019 Etichete: , , ,

Viorica Dăncilă a dat astăzi un semnal de susținere baronilor locali: a anunțat adoptarea, prin ordonanță de urgență, a Codului Administrativ, act normativ care dă primarilor și președinților de consilii județene puteri sporite. Pensii speciale, eliminarea răspunderii penale, majoritate simplă pentru votarea unor proiecte ce vizează bunuri din patrimoniu, bugete și împrumuturi sunt doar câteva dintre prevederile actului normativ. De asemenea, președinții de consilii județene vor fi aleși de cetățeni, prin vot, nu de consilierii locali, ca în prezent.

Proiectul noului Cod Administrativ este adoptat astăzi prin Ordonanță de Urgență, în ciuda opoziției sindicatelor din administrație și a avizului negativ primit din partea CES.  Multe dintre prevederile noului Cod Administrativ sunt neconstituționale, susțin funcționarii publici, dar și specialiștii în drept.

Reprezentanții sindicatelor funcționarilor din administrație spun că scopul real al acestei OUG este să paseze întreaga răspundere, de la primari și conducători de instituții, la funcționarii publici iar demnitarii nu mai răspund penal dacă cheltuie ilegal banii publici.

„În cazul in care Guvernul României va adopta in ședința OUG referitor la Codul Administrativ, fiind introdus pe lista suplimentară, vom considera că acest demers este îndreptat împotriva cetățenilor acestei țări, că sfidează toate principiile de drept, iar singurul lui scop este acela de a proteja un grup de interese care doreste să feudalizeze administrația publică din România”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație.

Potrivit FNSA, unele articole sunt concepute doar pentru a le da mai multă putere baronilor locali – primari și președinți de consilii județene.

Codul Administrativ adoptat de Parlament a fost declarat integral neconstituțional de CCR

Codul Administrativ a fost introdus pentru prima oară în Parlament în iunie 2018,  la inițiativa lui Liviu Dragnea și a lui Paul Stănescu. Ei au fost susținuți de alti 166 de deputati si senatori.  În mai puțin de două luni legea a trecut de Parlament. Au urmat doua sesizari la CCR – USR si PMP – prin care s-a stabilit faptul că proiectul de lege este neconstituțional în tot ansamblul său.

Prevederi controversate care vin în ajutorul baronilor locali:

  • pensiile speciale ale aleșilor locali care, la încetarea mandatului acestora, vor fi suportate din bugetul de stat;
  • alegerea președinților de Consilii Județene prin vot popular;
  • o altă modificare le permite aleșilor locali sa aibă dreptul la PFA. Mai exact, aceștia vor putea avea calitatea de persoană fizica autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială;
  • este necesară majoritatea absolută, și nu cu majoritatea calificată, adică două treimi, că în prezent, a consilierilor locali pentru aprobarea hotărârilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărârilor prin care se stabilesc impozite și taxe locale, celor privind participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră și în cazul celor privind organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului;
  • acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care dețin funcțiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului, să fie votate de Parlament, odată cu echipa guvernamentală.

Majoritatea absolută în consiliile locale sau județene îi va ajuta pe primari să își treacă proiecte controversate. Este cazul Gabrielei Firea care, la București, nu a reușit să obțină în Consiliul General majoritate calificată pentru cele 22 de companii municipale.  După adoptarea Codului, ea va putea trece o bună parte din patrimoniul Bucureștiului în administrarea celor 22 societăți, cu votul a numai 50% plus un consilier. Înființarea acestor companii a fost declarată ilegală, de instanță, tocmai pentru că hotărîrile respective nu au fost aprobate cu votul a două treimi din consilieri.

Viorica Dăncilă, referitor la noul Cod Administrativ:

”Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local. Pentru mai multă eficiență și transparență, vom stabili o procedură mai clară precum și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an mi-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului”, a mai spus șefa Guvernului.

Foto: Inquam Photos – George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW