Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu: Deficit bugetar de 6,7%, estimat pentru 2020 / Bani alocați către ministerul Muncii și Sănătății / Nu vom crește taxe anul acesta

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, prezintă, miercuri, prima rectificare bugetară din anul 2020. În conferința de presă de la Palatul Victoria, ministrul Cîțu a spus că deficitul bugetar al României va crește anul acesta la 6,7% din PIB.

„Deficit estimat de 6,7% din PIB. CNSP estimează pentru 2020 o contracție de -1,9% din PIB. Deficitul crește de la 40,5 miliarde lei, la 72,5 miliarde lei. Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu CE, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei. Înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei. Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei. De la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde lei, TVA -5,5 miliarde lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde lei.

Se majorează cheltuielile la fondul de rezervă cu 3 miliarde de lei. Până la următoarea rectificare în cazul în care avem nevoie de resurse putem să luăm acești bani din fondul de rezervă. 

Crește cu 8,1 miliarde lei doar bugetul Ministerului Muncii. La ministerul Sănătății se adaugă 3,8 miliarde de lei. Sunt două ministere care primesc bani la această rectificare.

Cheltuielile cu asigurările sociale cresc cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate).

Nu vom crește taxe anul acesta. Vom injecta bani în economie. Rambursăm anticipat TVA.

Sunt bani pentru investiții. În rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la niciun minister. Din contră, a fost suplimentat bugetul minsterului Dezvoltării cu 1 miliard de lei. Nu se umblă la investiții.

Avem puterea să avem o revenire rapidă anul viitor care doar să anuleze scăderea de anul acesta sau în cel mai bun caz, să ieșim pe plus după cei doi ani”, a declarat, miercuri, Florin Cîțu.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW