Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decretul privind prelugirea stării de urgență, aprobat în comisiile juridice reunite ale Parlamentului / Guvernul va prezenta un raport săptămânal

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Proiectul pentru încuviințarea prelungirii stării de urgență pentru încă 30 de zile a fost aprobat miercuri, într-o ședință online, de comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Hotărârea parlamentarilor juriști prevede ca pe perioada stării de urgență, Guvernul să prezinte la fiecare șapte zile, sau de câte ori este necesar, un raport privind măsurile adoptate. De asemenea, după încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control privind gestionarea banilor publici în această perioadă.

În favoarea hotărârii au votat 21 de parlamentari, 8 s-au opus, iar 5 s-au abținut.

De asemenea, documentul adoptat de comisii prevede ca în această perioadă Guvernul să acționeze cu respectarea în totalitate a drepturilor omului.

„Pe durata stării de urgență, Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.”

După încetarea stării de urgență, în termen de 30 de zile, Guvernul va trebui să prezinte către Parlament un raport complet în privința tuturor măsurilor adoptate în acest interval.

„În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgență pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale și măsurile cu caracter economic și social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor și efectele produse, precum și conformitatea acestora cu exigențele dispozițiilor art. 53 și art. 93 din Constituția României, ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare.”

Votul decisiv pentru aprobarea decretului președintelui va fi acordat în plenul reunit al Parlamentului, prin vot electronic.

Sursa foto: Inquam photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/decretul-privind-prelugirea-starii-de-urgenta-aprobat-in-comisiile-juridice-reunite-ale-parlamentului-guvernul-va-prezenta-un-raport-saptamanal/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/decretul-privind-prelugirea-starii-de-urgenta-aprobat-in-comisiile-juridice-reunite-ale-parlamentului-guvernul-va-prezenta-un-raport-saptamanal/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW