Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Avocatul Poporului,  solicitare către Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății privind un articol din Ordonanța militară: Posibilă încălcare a dreptului la viață

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a unui articol din constituție referitor la dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și la dreptul la ocrotirea sănătății.

“Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor art.22 din Constituție-dreptul la viața și la integritate fizica și psihică și a art.34-dreptul la ocrotirea sanatatii”, transmite Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a trimis două solicitări către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prin care cele mai multe lămuriri cu privire la un articol.

În solicitarea trimisă, Renate Weber face referire la ordinul nr. 74553 din 7 aprilie  în care se prevede că articolul 1 din Ordinul comandantului acţiunii, secretar de stat, şef al DSU nr. 74527 din 23 februarie se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art.1 „Pe toată durata stării de urgenţă sunt suspendate internările pentru intervenţii chirurgicale, alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate din toate unităţile sanitare cu paturi publice şi private, precum şi consultaţii şi tratamente care pot fi programate sau sunt programabile în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât şi private”.

Conoform Avocatului Poporului, în spaţiul public s-au vehiculat „o serie de posibilităţi referitoare la unele boli, cum ar fi anevrismul de aortă sau cazurile oncologice, în cazul cărora o astfel de restricţie ar reprezenta un risc real”.

Reante Weber cere lămuriri în ceea ce privește interpretarea noțiunii de “urgențe medicale”

„Vă solicităm să ne oferiţi clarificări în ceea ce priveşte conţinutul Ordinului 74553/2020, mai exact interpretarea noţiunii de urgenţe medicale, în condiţiile în care aceasta ridică semne de întrebare atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi (…). Vă solicităm: să reveniţi asupra ordinului respectiv, în condiţiile în care şi incertitudinea cu privire la noţiunea despre ce este urgent şi ceea ce nu e urgent sau ce e reprogramabil sau nu poate conduce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti decât în cazul COVID-19; să permiteţi managerilor, şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale să nu refuze a oferi tratament pacienţilor care vin în spitale, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi COVID-19; să vă asiguraţi că toate unităţile sanitare au dotarea necesară pentru protecţia personalului medical”, arată Avocatul Poporului în solicitare.

În textul celor două solicitări se mai arată că “explicaţiile date de organele oficiale în zilele de după adoptarea Ordinului oferă o interpretare prin care lasă la latitudinea medicilor decizia privind modul de aplicare a prevederilor, măsură ce va duce la o interpretare neunitară a dispoziţiilor, care va cauza o serie de neregularităţi în sistem şi va obstrucţiona accesul egal al cetăţenilor la servicii de sănătate”.

Documentul poate fi consultat AICI.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW