Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tensiunile Savonea – Birchall iau amploare. Și alți membri ai CSM sunt nemulțumiți. Tarcea: Președintele CSM nu m-a consultat niciodată privind şedinţele, deși ar trebui să o facă

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , ,

Tensiunile dintre Lia Savonea, președintele CSM, și Ana Birchall, ministrul Justiției, iau amploare. Și alți membri ai CSM sunt nemulțumiți de modalitatea de convocare a ședințelor de plen. Președintele ÎCCJ susține că nu a fost consultat niciodată privind data ședințelor, deși, în calitate de membru de drept ar trebui să cunoască din timp data întâlnirilor. De altfel, mai mulți membri ai Consiliului au reclamat încă de la începutul anului modalitatea de convocare a ședințelor.

Cristina Tarcea, preşedinte ÎCCJ: Un membru de drept are şi alte îndatoriri

„Doamna președinte nu m-a consultat niciodată în legătură cu data la care stabilește sedinta de plen, desi, mai ales atunci cand sunt probleme importante pe ordinea de zi, ar trebui sa o faca. Un membru de drept are si alte indatoriri, nu poate asigura prezenta la CSM prin delegare si are o agenda construita cu mult timp inainte, agenda pe care o respecta. De altfel, in CSM au fost exprimate nemultumiri de către membrii alesi cu privire la stabilirea ședințelor și ordinii de zi.  Au fost si situatii in care chiar ședințele de secție au fost convocate intempestiv, chiar în aceeași zi, ședinte de care nu stiam, chiar daca vizau probleme ale ICCJ”, a declarat Cristina Tarcea pentru mainnews.ro.

Bogdan Mateescu: Au fost mai multe reproşuri. Există nemulţumiri de la începutul anului

Solicitat să explice cum se organizează şedinţele de plen, judecătorul Bodgan Mateescu a declarat, pentru mainnews.ro: „Nu vreau sa intru in polemica publica dintre ministrul justitiei si presedintele CSM, cred ca in acest context imi adresati intrebarea. Insa cred ca este corect sa stiti ca exista chiar de la inceputul anului nemultumiri ale mai multor membri CSM referitoare la lipsa de previzibilitate a sedintelor plenului. Este un fapt, s-a intamplat de mai multe ori sa existe reprosuri din aceasta perspectiva. Unii colegi am avut perceptia ca sedinta de plen este fixata mai degraba in functie de disponibilitatea unor membri in dauna altora. Pe de alta parte, este corect sa spun ca pot aparea urgente deosebite, legate de desemnarea unor comisii, ori altele asemenea, care impun respectarea calendarelor prestabilite, astfel incat se impune organizarea rapida a unor sedinte de plen”.

Întrebat dacă există o regulă ca joia să aibă loc şedinţele de plen, aşa cum a anunţat Biroul de Presă al CSM, magistratul a spus: „Nu, nu avem o data prestabilita de sedinta de plen, desi in primul an de mandat, de principiu si in al doilea, s-a reusit o oarecare stabilitate din acest punct de vedere. Am discutat ca pe viitor sa respectam, pe cat posibil, o astfel de zi a saptamanii”.

Bogdan Mateescu susţine că au fost momente în care materialele privind anumite subiecte au fost primite cu puţin timp înainte de şedinţe.

„Documentele aferente punctelor de pe ordinea de zi au fost incarcate de cele mai multe ori in termen util. Au fost insa si cazuri, ce-i drept importante, in care documentele au fost incarcate cu foarte putin timp inainte de sedinte. Potrivit legii, plenul este convocat de presedinte, vicepresedinte sau 10 membri. In mandatul nostru nu a fost convocat decat de presedinte. Situatiile de nemultumire legate de lipsa de previzibilitate au fost semnalate cu precadere in ultima perioada”, a precizat magistratul.

Patru magistraţi au reclamat lipsa de previzibilitate încă de la începutul anului

Patru membri ai CSM, Andrea Chiş, Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac, i-au transmis inca din martie preşedintelui CSM, Lia Savonea, o adresă prin care îi cer respectarea legii privind convocarea şedinţelor şi să indice criteriile de selectare a lucrărilor care intră pe ordinea de zi.

„În temeiul art. 29 alin. (10) din aceeaşi lege, vă solicităm să respectaţi termenul de 3 zile, prevăzut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a şedinţelor, pentru a avea o previzibilitate a acestora.

Tot în vederea previzibilităţii, vă solicităm să stabiliţi zilele în care se desfăşoară şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi orele de începere a acestor şedinţe, întrucât am constatat că acestea se stabilesc în mod total imprevizibil.

Având în vedere împrejurarea că dumneavoastră, în calitate de preşedinte, cunoaşteţi sau aveţi obligaţia să cunoaşteţi lucrările aflate pe rolul consiliului, vă solicităm să stabiliţi ordinea de zi cel puţin orientativă a şedinţelor Plenului şi ale Secţiei de judecători pe termen de o lună cel puţin.

Menţionăm că solicităm să vă îndepliniţi aceste atribuţii pentru a asigura condiţiile necesare în vederea respectării transparenţei activităţii consiliului, participării asociaţiilor profesionale şi a colegilor interesaţi la lucrările consiliului, precum şi în vederea asigurării posibilităţii studierii în timp util a acestor lucrări de către membrii consiliului, pentru a ne putea exercita atribuţiile prevăzute de lege, în cunoştinţă de cauză fiind cu privire la lucrările aflate pe ordinea de zi.

Arătăm că nu suntem în măsură să stabilim un program al altor activităţi pe care le exercităm în calitate de membri aleşi ai consiliului datorită modului imprevizibil în care sunt stabilite şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi ordinea de zi a acestora.

În legătură cu şedinţa Plenului de azi, 26 martie 2019, vă solicităm să explicaţi de ce nu se regăsesc pe ordinea de zi lucrările din şedinţa din 21 martie 2019, amânată pentru lipsă de cvorum”, se arată în solicitarea formulată pe 26 martie.

Contradicţii între Birchall şi Savonea. Ministrul cere previzibilitate. CSM spune că nu se poate

CSM a comunicat, vineri, că şedinţele nu pot fi programate în funcţie de agenda fiecăruia dintre membri, menţionând că nu poate da curs solicitării ministrului Justiţiei de a participa la şedinţe, întrucât întrunirile Guvernului nu sunt stabilite într-o anume zi din săptămână, pe când cele ale CSM au loc, de obicei, joia. Precizarea a fost făcută după ce Ana Birchall a anunţat că i-a solicitat, în scris, Liei Savonea amânarea ședinței în care se discuta validarea rezultatelor la şefia SIIJ pentru o zi care să nu se suprapună cu activitățile guvernamentale.

Comunicatul CSM:

„Ședințele de plen sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepția situațiilor în care, din motive ce țin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de ședință.
Subliniem faptul că, deși nu există nicio dispoziție legală sau regulamentară, care să prevadă o eventuală procedură de consultare pentru stabilirea datei/orei ședințelor de plen de către președintele Consiliului, doamna judecător Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în scopul de a asigura programarea ședințelor și cvorumul necesar bunei desfășurări a acestora, a procedat la verificarea prealabilă a disponibilității membrilor.

Ședințele Plenului Consiliului au avut loc chiar și în condițiile în care nu au fost prezenți toți membrii, întrucât au fost implicați în alte activități stabilite anterior – spre exemplu: deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. – ceea ce evidențiază imposibilitatea adaptării datei ședințelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puțin în situația în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente”, transmite CSM.

CSM: Există o imposibilitate obiectivă de a da curs cererii ministrului

„La data de 18 iunie 2019, ora 17:26, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat, prin intermediul poștei electronice, având ca destinatar Cabinetul Ministrului Justiției, invitația pentru doamna ministru Ana Birchall de a participa la ședința Plenului Consiliului din data de 20 iunie 2019, ora 12:00.

Facem precizarea că invitarea Ministrului Justiției s-a realizat în aceeași modalitate și în aceleași condiții pentru toți membrii de drept, mod de lucru uzitat de Consiliul Superior al Magistraturii încă de la începutul acestui mandat.

Referitor la solicitarea publică a doamnei ministru să i se permită participarea la ședințele Consiliului în calitate de membru de drept, arătăm că există o imposibilitate obiectivă de a da curs acesteia, cu atât mai mult cu cât, din agenda publică a ședințelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeași zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marți, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi).

Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că programarea ședințelor de Plen se efectuează cu bună credință și diligență, fiind avută în vedere păstrarea unui just echilibru între urgența aspectelor ce se impun soluționate de către Consiliul și asigurarea participării membrilor aleși ori de drept, în funcție de agendele acestora, cu respectarea timpului necesar pentru ca membrii sa integreze participarea la ședința Plenului în activitățile derulate”, explică Consiliul.

Birchall: Am rugat-o pe doamna Savonea să stabilească şedinţa într-o zi în care nu sunt activităţi guvernamentale

Ministrul justiţiei a susţinut că i-a solicitat, în scris, Liei Savonea amânarea ședinței pentru o zi care să nu se suprapună cu activitățile de guvernamentale.

„Doamna președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informată din timp că nu pot participa la ședința Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, ședință care a fost convocată marți după-amiază, având în vederea obligaţiile mele care rezultă din calitatea de ministru al justiţiei.

Pentru a evita asemenea situaţii, am purtat, în ultima vreme, discuții cu doamna Lia Savonea în care am rugat-o, aşa cum rezultă şi din documentul ataşat, să stabilească o zi pe săptămână, dedicată Plenului CSM şi care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că doresc să particip la ședințele Plenului CSM”,a spus Ana Birchall.

În spațiul public s-a vehiculat că Birchall şi alţi membri ai CSM ar fi boicotat ședința plenului de joi, in care urma să se valideze alegerea Adinei Florea în funcţia de şef al SIIJ. De altfel, ministrul s-a pronunțat zilele trecute cu privire la SIIJ, menționând că numirile și activitatea ar trebui controlate de plenul CSM, nu doar de comisia formată din judecători.

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW