Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal la DNA pentru achiziția făcută de statul român de la „Romwine&Coffee”, firma din Giurgiu care ar fi vândut măști medicale la suprapreț

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 6 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Dosarul penal pentru achiziția de măști evaluate la suprapreț făcută de Guvernul României de la o firmă din Giurgiu numită Romwine&Coffee a ajuns pe masa procurorilor DNA. Procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul Militar București s-a autosesizat în cazul acestei achiziții, conform surselor mainnews.ro. Ulterior, nefiind implicați militari, dosarul a fost a declinat la DNA. 

Măști cumpărate prin firmă paravan. Cine se află în spatele achizițiilor

Conform Recorder, Guvernul României prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziţionarea de măşti de protecţie.

Contractul a fost încheiat cu firma Romwine&Cofee, înfiinţată în urmă cu un an, având ca obiect principal de activitate „comerţ cu produse alimentare, băuturi şi produse din tutun, efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe”. Compania își are sediul în satul Uzunu din comuna Călugăreni (Giurgiu). Proprietarul acesteia este o femeie care până recent a lucrat ca bucătăreasă.

În spatele firmei se află omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed Intenational, acesta precizând în cadrul unei emisiuni TV că a folosit firma Romwine&Cofee pentru achiziția măștilor.

„În ianuarie-februarie, compania noastră nu a putut să plătească TVA-ul, pentru prima dată în istoria noastră de 20 de ani. Și atunci, pentru că nu am putut să avem certificat fiscal, am folosit această companie din grupul nostru cu care am participat. Deoarece Sanimed era blocată pentru că nu și-a plătit facturile către stat, am participat cu Romwine&Cofee. Am făcut eforturi foarte mari pentru livrarea acestor măști, am mers special în Turcia”, a declarat patronul Sanimed, pentru B1TV, conform Recorder.

Prin semnarea acestui contract ar trebui să fie livrate 1.750.000 de măşti FFP2 sau FFP3.

Prețul pe o mască este de 26 de lei, respectiv 38 de lei. Asta în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici, respectiv 8 lei pe bucată.

Ancheta la Oficiul Național de Achiziții Centralizate

Premierul Ludovic Orban a dispus Corpului de Control al Ministerului de Finanțe demararea unei anchete care vizează contractul semnat cu o firmă din Giurgiu pentru achiziția la un preţ posibil supraevaluat a unor măști sanitare. Conform prim-ministrului, contractul va fi reziliat dacă se dovedește că nu a fost derulat în condiții legale.

”A apărut un material că în procedura de achiziţie derulată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC) s-a semnat un contract cadru cu o firmă din judeţul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de Control la ONAC. Aştept rezultatele acestui anchete”, a declarat Orban.

Contractul va fi reziliat dacă se dovedește că nu a a fost derulat în condiții legale, spune premierul.

“Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a precizat premierul.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW