Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful ISU Sibiu acuză haos în raportările oficiale privind cazurile de Covid-19: Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Comandantul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) din Județul Sibiu, inspectorul-șef ISU, Cosmin Balcu, susține că nu poate conduce urgențele pe stare de epidemie dintr-un județ întreg, atât timp cât el nu cunoaște datele oficiale legate de coronavirus.

„De trei săptămâni atrag atenția că situația e gravă. După tragedia de la Siutghiol, din 2014, s-a decis că ISU va conduce în astfel de situații care cer intervenție complexă. Nu mi se pare normal să fiu pus să conduc fără să cunosc datele oficiale legate de coronavirus”, a declarat Cosmin Balcu, inspector șef ISU Sibiu și șef CJCCI pe timpul stării de urgență.

Într-un interviu acordat pentru Libertatea, Cosmin Balcu susține că nu este normal să nu dețină informații legate despre noile cazuri de infectare, sau despre decesele cauzate de acest virus. Acesta a menționat că a aflat de două decese din Sibiu din presă.

Militar: Am ajuns să avem în Sibiu doi morți de Covid-19 și eu să aflu informațiile din presă?

„Uitați, eu am o carieră de militar în spate. Sunt absolvent al Școlii militare de la Sibiu, Academia forțelor terestre cum se numea atunci. De 15 ani am funcții de comandă și de 10 ani conduc ISU Sibiu. Știu ce spun și îmi asum. Nu e normal să nu avem informațiile cine e pozitiv, de unde vine, cine au fost contacții. Am ajuns să avem în Sibiu doi morți cerți de COVID-19 și eu să aflu informațiile din presă?

Nu sunt speriat de nimic, nu țin la scaunul meu, pentru că în joc sunt lucruri mai importante. Avem o responsabilitate enormă față de cetățean și de aceea vorbesc”, a mai precizat acesta.

Întrebat ce îl nemulțumește în calitate de șef al ISU Sibiu, Cosmin Balcu a declarat:

„Să dau oamenilor exemple. Un om sună la 112. Nu sunt simptome de COVID-12, merge SMURD, îl ia, dar avem doar măști și mănuși. Asta e procedura, o respectăm. Îl ducem pe bolnav la spital, la UPU. Trece un timp și, într-o zi, îl văd pe lista de decedați. Eu nu știu că a avut COVID! Îl reperez că îmi amintesc vârsta și alte elemente. În condițiile astea, cum să-mi protejez oamenii și, mai departe, pe cetățeni? Cum să nu știu eu, autoritate locală, că omul a fost pozitiv?”, a explicat militarul.

Cosmin Balcu: DSP și domnul prefect joacă pe aceeași mână

Șeful ISU Sibiu susține că de trei săptămâni își spune nemulțumirile în cadrul ședințelor de la Prefectură „dar DSP și domnul prefect joacă pe aceeași mână”.

„Datele ajung la București ca să se comunice centralizat de acolo către public. Foarte bine, așa s-a decis. Dar eu nu vreau situația din județ ca să o comunic public, ci ca să pot lucra, să pot să asigur siguranța cetățenilor din județul Sibiu. (…)Să nu-și imagineze cineva că eu ies să declar public toate acestea așa, dintr-odată. Nu. Eu de multă vreme…De trei săptămâni. De trei săptămâni spun în toate ședințele de la Prefectură că nu avem datele corecte și la timp. Dar DSP și domnul prefect joacă pe aceeași mână”, a mărturisit Cosmin Balcu.

Șeful ISU Sibiu: Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată

Șeful ISU Sibiu spune că autoritățile trebuie să lase orice deoparte și să facă echipă.

„Să ni se dea informațiile despre cei pozitivi. Abia de două zile ne vine un tabel de la DSP. Și tabelul acela… În fine, îl mai completăm noi. Fără date exacte nu putem. E vorba de cum protejăm familiile celor bolnavi, angajații”, a mai menționat acesta.

Cosmin Balcu a explicat că „lucrul pe orgolii” trebuie să înceteze, pentru că „este vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”.

„Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată. Trebuie să ne trezim odată! Gata cu lucrul pe orgolii și care ești mai tare ancorat politic. Avem nevoie de informații corecte și la timp. Altfel ajungem ca acum, când spunem oamenilor că de ce se plimbă prin societate contaminați? Păi, acel om e nevinovat, de unde să știe el că e bolnav?”, a încheiat comandantul CJCCI.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW