Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Orban, după ce în spațiul public au apărut informații referitoare la obligativitatea izolării la domiciliu: Nu am discutat așa ceva! / Poliția Română a sesizat DIICOT

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 20 martie 2020 Etichete: , , , ,

Vineri dimineață, în spațiul public a apărut un document atribuit Grupului de suport tehnico – științific, semnat de Raed Arafat, în care se menționează că deplasările persoanelor în afara domiciliului, cu anumite excepții, sunt interzise. Premierul României, Ludovic Orban, a declarat în exclusivitate pentru mainnews.ro, că nu există o astfel de măsură. 

„Nu am discutat despre așa ceva. Acel document este nesemnat. Este rău intenționat de adversarii politici”, a declarat Ludovic Orban, pentru mainnews.ro.

Reacția șefului DSU

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că documentul este analizat de Grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgență (CNSSU).

„Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse”, a scris Raed Arafat, pe Facebook.

Șeful DSU a mai adăugat că Romania nu se afla deocamdată în situația țărilor cu un număr foarte mare de cazuri.

„Măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.(..)Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate”, a mai adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat roagă populația să nu ia în considerare „nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări”.

Documentul este în lucru

Ulterior, Grupul de Comunicare Strategică a precizat că documentul este în lucru și este analizat de specialiștii epidemiologi.

„Nu este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații”, a transmis GCS.

Sursa citată mai menționează că GSTȘ analizează continuu diferite propuneri venite pe baza unor eventuale scenarii care ar putea izbucni în România, în contextul pandemiei.

Autoritățile atrag atenția asupra faptului că în acest document „NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor”.

„Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19)”, arată GCS.

IGPR a sesizat DIICOT

Ministerul Afacerilor Interne a hotărât să sesizeze organele de cercetare penală, iar IGPR a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității.

„La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”, arată sursa citată.

Precizarea Grupului de Comunicare Strategică

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.

Documentul care a circulat în spațiul public

„HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico – științific  privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind  Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările  ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de  Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport  tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care  hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobare CNSSU.

Având în vedere extinderea infecțiilor cu SARS-COV2 la nivel național, în data de 20.03.2020, membrii Grupului de Suport tehnico-științific, privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenerii răspândirii infecției. Membrii au decis următoarele:

Art1. Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului sau reședinței cu următoarele excepții:

  1. a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),
  2. b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
    c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,
    d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
    e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.
    f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
    g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia”

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW