Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Măsurile Guvernului pentru combaterea crizei coronavirus | Orban: Am luat măsuri care pot părea severe / Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate / Ne-am gândit să susținem financiar șomajul tehnic

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 martie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul Orban s-a reunit, miercuri, în sistem de teleconferință, pentru a adopta un prim set de măsuri pentru a susține companiile și salariații din sectoarele afectate de pandemia de coronavirus.

Ludovic Orban, premierul României: „Este important ca Guvernul să-și desfășoare activitatea normal. (….)Trebuie să vă informez pentru început privitor la emiterea primei ordonanțe militare semnate de mine și domnul vela. Am luat măsuri care pot părea severe. Am suspendat pentru 14 zile zborurile spre și dinspre Spania.(….)Am luat măsuri severe șic u privire la închiderea cafenelelor și restaurantelor, suspendarea evenimentelor. (…)Am redus la maxim ocaziile în care oamenii sunt apropiați, se întrunesc și există posibilitatea de răspândire a coronavirusului.

Urmărim cu mare atenție evoluția situației. Vom continua să luăm măsuri la fel de energice(…)Din păcate am avut situații în care a trebuit să intervenim la nivel diplomatic. (…)În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei, Viktor Orban, am fost informat oficial de faptul că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce privește transportul de marfă, nu vor mai exista restricții. În ceea ce privește transportul de persoane, se va emite în fiecare zi derularea acestuia, în convoi, între orele 21 și 5 dimineața pentru cetățenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de vest.

Știm foarte bine că au existat probleme în Slovenia, probleme pe care le-am avut inclusiv cu transportul de marfă în Serbia. La ora actuală, din toate informațiile oficiale, fluența transportului de marfă este asigurată și transportatorii români își vor putea desfășura activitatea în condiții normale. Cu ministrul Bode am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitatea, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de tir-uri, care odată reveniți în țară, dacă respectă regulile, să nu intre în izolare(….)

În ceea ce privește impactul economic, urmărim cu mare atenție ce se întâmplă. Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare pe care trebuie să le luăm în considerare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate. Transportul rutier de persoane, cel internațional, industria horeca, sunt într-o situație critică. Am văzut că și în domenii economice în care ne așteptam mai puțin există decizii care au fost luate care generează un impact economic negativ. Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților,d ar va trebui să urmărim cu foarte mare atenție tot ce se întâmplă în economie.(…)

Măsurile la care ne-am gândit sunt măsuri de a susține financiar, de la  buget, efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic. Am ales această formulă pentru că foarte multe companii afectate sunt companii care funcționau foarte bine. Companiile sunt afectate de o conjunctură de moment. Acestea vor avea capacitatea să-și revină după criză. (…)

De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu  neapărat companiile afectate, ci toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția în egală măsură în activitățile economice și să asigurăm capitalul de lucru și capitalul financiar pentru a putea susține aceste companii. (…)Va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile, alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare.(…)

Este absolut necesar ca în perioada următoare MAI, Ministerul Sănătății, Transporturilor etc., să fie pregătiți pentru implicarea numărului de cetățeni români care revin în țară. Ați văzut cât este de mare. Doar azi-dimineață au revenit acasă peste 3500 de români. Oricine vine dintr-o zonă carantinată va trebui să intre în carantină”

 

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/masurile-guvernului-pentru-combaterea-crizei-coronavirus-orban-am-luat-masuri-care-pot-parea-severe/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW