Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană propune 37 miliarde de euro pentru limitarea impactului pandemiei COVID-19

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 martie 2020 Etichete: ,

Comisia Europeană a anunțat că va propune acordarea sumei de 37 de miliarde de euro, ca partea a unui pachet de măsuri pentru atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei de coronavirus. Executivul UE ia în calcul să propună Consiliului European activarea unei clauze derogatorii care să permită statelor membre depășirea limitei de 3% privind deficitul bugetar.

Pandemia ne testează pe toți. Aceasta nu este doar o provocare fără precedent pentru sistemele noastre de sănătate, ci și un șoc major pentru economiile noastre. Pachetul economic important anunțat astăzi se referă la situația actuală. Suntem pregătiți să facem mai mult pe măsură ce situația evoluează. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a sprijini europenii și economia europeană.” a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula van der Leyen.

Comisia Europeană va utiliza mai multe instrumente  pentru a asigura aprovizionarea sistemelor medicale, sprijinirea cetățenilor și companiilor. Alte măsuri prevăd flexibilitatea schemelor privind ajutoarele de stat, în baza cărora statele pot acorda sprijin pentru cetățeni și companii, cum ar fi subvenții salariale, suspendarea plății impozitului pe profit, a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), sau contribuții sociale. În situația serviciilor anulate sau al biletelor care nu sunt rambursate, statele membre pot acorda sprijin financiar direct consumatorilor.

În următoarele săptămâni, Comisia va redirecționa 1 miliard de euro către Fondul European de Investiții, pentru a încuraja sistemul bancar să acorde finanțare IMM-urilor. Prin această măsură se estimează că vor beneficia aproximativ 100.000 de companii.

Comisia Europeană vrea să acorde 37 de miliarde de euro

Comisia Europeană va susține direcționarea sumei de 37 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19. Prin urmare, CE propune ca statele membre să nu rambursarea prefinanțările neutilizate din fondurile structurale UE. Această sumă se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro, care va fi adăugată la cele 29 de miliarde de euro, fonduri structurale disponibile la nivelul Uniunii.

Pentru a fi implementate aceste măsuri, ele vor trebui aprobate de Parlamentul European și de Consiliul European.

Sursa foto: Parlamentul European

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW