Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic, depus în Parlament. Cum își propune Ministrul Mediului să combată tăierile ilegale de păduri și furtul de lemn

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 10 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a depus, luni, în Parlament, un proiect de lege care prevede modificarea Codului Silvic, ce se referă la combaterea tăierilor ilegale și a furturilor din păduri.

În comunicatul transmis de Ministerul Mediului se arată că, după adoptarea și promulgarea acestui proiect de lege, tăierile ilegale și furturile din păduri vor constitui infracțiuni, vor fi sancționate indiferent de valoare prejudiciului produs și vor intra sub incidență penală.

„Am declarat, încă de la preluarea mandatului de ministru, că vom crește sancțiunile pentru cei care încalcă legea silvică. Până acum nu era considerată infracțiune decât fapta care presupunea un prejudiciu mai mare de cinci ori decât prețul mediu al unui metru cub de lemn pe picior. Deși pot să îi înțeleg raționamentul, nu cred că era o măsură corectă. În niciun alt sector nu există ca furtul să fie sancționat doar cu o amendă, dacă e sub un anumit nivel. Furtul este furt, și trebuie pedepsit ca atare”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Ce prevede proiectul

Conform proiectului de act normativ, vânzarea de lemn în România va fi supusă unor noi modificări legislative.

Astfel, „valorificarea masei lemnoase se va efectua ca lemn fasonat și nu ca lemn pe picior, așa cum se realizează la acest moment”.

Prin acest lucru s-ar permite o „valorificare superioară a lemnului, s-ar reduce cu mult abuzurile și s-ar aduce alinierea statului român la majoritatea statelor europene, în ceea ce privește această metodă de valorificare și comercializare a lemnului”.

La acest moment, circa 67% din masa lemnoasă se valorifică ca lemn pe picior, iar 33% ca lemn fasonat. Am constatat însă că, prin valorificarea preponderentă ca lemn pe picior, nu se pun în aplicare principiile referitoare la valorificarea superioară a lemnului, întrucât prin acest procedeu sortarea dimensională nu se realizează corespunzător. Atunci când vindem pe picior, în primul rând nu știm exact volumul de lemn pe care îl recoltăm. Ne bazăm, în schimb pe niște estimări. Acest tip de valorificare ca lemn fasonat permite ca volumul de lemn care se valorifică și care se transportă să fie determinat precis, prin măsurători individuale, pe fiecare piesă. Această măsură are și un impact important în lupta cu tăierile ilegale. Va deveni astfel imposibilă emiterea de avize de însoțire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestația”, a menționat ministrul Mediului.

O altă noutate se referă la „modalitatea prin care se inventariează și se marchează arborii ce urmează a fi exploatați, precum și la transportul acestora”.

Prin proiectul de lege se propune utilizarea de noi tehnologii și de soluții alternative pentru marcare și inventariere.

Inițial acestea vor fi folosite sub formă de proiect pilot în cadrul ocoalelor silvice. Echipamentele care își vor dovedi eficiența vor fi implementate la nivel național.

„Pentru transportul materialului lemnos care urmează a fi exploatat se va utiliza noul SUMAL, care este în curs de dezvoltare, și monitorizarea cu ajutorul hărților satelitare, pe baza coordonatelor GPS„, mai prevede proiectul.

Mai mult, dacă acest proiect va fi adoptat, se vor  introduce noi prevederi care vor facilita preluarea în pază de către Ocoalele Silvice a suprafețelor de pădure care nu beneficiază de servicii silvice:

Vorbim despre suprafețe mici, de sub 30 de hectare, dar care, însumate, la nivel național, reprezintă aproximativ 200.000 de hectare. Pentru acestea, decontarea se va face în baza contractului de servicii silvice încheiat cu ocolul silvic nominalizat. În acest fel, vom reduce considerabil termenele pentru preluarea în pază a acestor suprafețe, extrem de expuse tăierilor ilegale,” a precizat Costel Alexe.

sursa foto: proalba.ro

 

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW