Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Consultări la Cotroceni. Orban: Vom încerca să strângem o majoritate/ Ciolacu: Am luat doar act de dorința președintelui de a prelungi criza/ Barna: USR și-a arătat disponibilitatea de a participa la guvernare/ Ponta: Colegii m-au propus pentru funcția de premier

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 26 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat după consultările pe care le-a avut PNL cu președintele Klaus Iohannis, că liberalii vor acționa în litera și în spiritul Constituției și vor încerca să strângă o majoritate, după desemnarea premierului.

„Am prezentat mandatul delegației, decizia BEx, așteptăm decizia președintelui. PNL va susține decizia președintelui. Avem încredere în președintele României. Între peședintele României și PNL există un parteneriat pentru România și suntem convinși că va lua decizia corectă, pe care noi o vom susține”, a declarat Orban.

Întrebat ce vor face liberalii dacă președintele îl va desemna din nou pe Ludovic Orban sau va desemna un alt reprezentant PNL, Ludovic Orban a răspuns:

„Vom acționa în litera și spiritul Constituției și vom încerca să strângem o majoritate”.

Cât despre alegerile anticipate, liberalul a declarat că: „Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, va fi rezultatul evenimentelor care se vor petrece în Parlamentul României. PNL acționează în conformitate cu prevederile Constituției, cu prevederile legale. Și în 24 februarie, parlamentarii PNL au fost prezenți, în timp ce PSD a chiulit”.

PSD: Am luat act de decizia președintelui de a prelungi criza

La rândul său, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după consultările de la Cotroceni că formațiunea nu a făcut nicio propunere de premier, precizând că a luat doar act de dorința lui Klaus Iohannis de a prelungi criza politică.

„Am luat doar act de dorința președintelui și a PNL de a prelungi criza. Data trecută am venit cu o soluție concretă de a opri criza, azi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialiști sau unul de uniune națională Ținând cont că președintele s-a ante-pronunțat, am înștiințat că nu avem de gând să venim cu o propunere de premier a PSD, nici măcar în componența guvernului să nu fie membri PSD și Pro România”, a declarat Ciolacu.

USR: USR și-a exprimat foarte clar dorința de a participa la guvernare

Liderul USR, Dan Barna, a declarat după consultările purtate cu președintele Klaus Iohannis că Alianța USR-PLUS este pregătită să guverneze, iar primul obiectiv al guvernării ar fi alegerea primarilor în două tururi.

USR și-a exprimat foarte clar disponibilitatea și dorința de a participa la guvernare în măsura în care se va constitui o majoritate necesară în Parlament. Vorbim despre o participare la guvernare asumată, cu miniștri, o participare în care să putem să implementăm politicile pe care USR și Alianța USR PLUS le susțin în spațiul public.

Am spus foarte clar că participarea noastră la guvernare presupune ca premierul desemnat care ar constitui o majoritate să aibă la obiectiv al programului de guvernare alianța primarilor în două tururi astfel încât în măsura în care există o majoritate iar Parlamentul va vota acel Guvern, România să obțină măcar acest rezultat necesar de a-și putea alege primarii în două tururi și de a avea șansa de a avea primari competenți în urma alegerilor locale care urmează”, a declarat Dan Barna.

Kelemen Hunor: În acest moment cel mai bun ar fi un guvern politic

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în prezent cel mai bun ar fi un guvern politic, de coaliție, pentru a avea „cât de cât” o majoritate.

„În acest moment cel mai bun ar fi un guvern politic, de coaliție, cât de cât cu o majoritate. Până la alegerile parlamentare din noiembrie sau când vor fi, ne trebuie un guvern stabil. Nu susținem ideea unui guvern tehnocrat, nu trebuie să încercăm din nou un experiment eșuat în 2016. Alegerile anticipate trebuie uitate. Cetățenii au o altă agendă. Despre alegeri anticipate nici nu am discutat”, a declarat Kelemen.

Hunor a anunțat că nu a propus un nume de premier, fiindcă „ne-am obișnuit ca la aceste consultări domnul președinte e interesat să vadă ce părere avem, dar deja are o nominalizare”.

ALDE: Ministerul de Finanțe duce o politică greșită față de finanțarea deficitului

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat în urma consultărilor de la Cotroceni că i-au împărtășit președintelui îngrijorările formațiunii față de economia românească.

„Ministerul de Finanțe duce o politică greșită față de finanțarea deficitului. (…) Nu ALDE care are o reprezentare mai redusă trebuie să vină cu o propunere de premier. Un premier independent nu trebuie să fie propus de partide, pentru a nu afecta credibilitatea persoanei respective. Trebuie o persoană care să aibă o anumită recunoaștere, un anumit prestigiu”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Ponta: M-au propus colegii mei pentru funcția de premier

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat după consultări că a propus un guvern de profesioniști care să se ocupe de problemele României.

„Am propus un guvern de profesionisti care să se ocupe de probleme României. Ultima dată l-am propus pe Remus Pricopie, care avea susținerea a două partide. În condițiile în care cei de la PSD s-au răzgândit puțin și după deciziile CCR, i-am spus dl. președinte  că un candidat capabil să facă un guvern, o majoritate, sunt eu, să fac un guvern pentru a 5 oară. NU cred că ne va face surpriza asta”, a spus Victor Ponta, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Victor Ponta a anunțat că a fost propus pentru funcția de premier de către membrii Pro România.

„M-au propus colegii mei. Am văzut că a propus PLUS, care nu are niciun parlamentar, noi suntem de 25 de ori mai mari decât PLUS. Eu am făcut de 4 ori majoritate în Parlament, nu sunt genul care să mă dau înapoi. Nu înseamnă că mă duc acasă și aștept să mă sune domnul Iohannis”, a mai spus Ponta.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW