Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis către MApN: Creșterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenții sporite modului în care sunt cheltuiți acești bani

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 februarie 2020 Etichete: , ,

Klaus Iohannis a avut un discurs laudativ la adresa Ministerului Apărării, în același timp, a recomandat atenție la cheltuirea alocărilor bugetare. Iohannis a reiterat ideea unei Europe mai puternice pe plan global.

Într-un discurs ținut marți, 25 februarie, la prezentarea raportului privind activitatea în anul 2019, președintele a recomandat MApN atenție sporită la cheltuirea resurselor bugetare, în condițiile în care ministerul beneficiază de o alocare bugetară de 2% din PIB pe anul 2020, în urma angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.
”Creșterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenții sporite modului în care sunt cheltuiți acești bani, modului în care se lansează programele strategice de înzestrare pentru armată, în concordanță cu prioritățile reale ale Apărării, și modului în care Ministerul Apărării derulează contractele, cu ritmicitate și urmărind încadrarea în termenele stabilite. Această finanțare trebuie să asigure și o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exercițiilor planificate la realitățile conflictelor contemporane și o implicare corespunzătoare a aliaților și a partenerilor noștri în aceste exerciții, desfășurate într-un mediu întrunit, complex și dinamic.”

Klaus Iohannis a subliniat importanța apartenenței României la structurile euro-atlantice de securitate și importanța deosebită a parteneriatului strategic cu SUA.
”Politica noastră externă și de securitate se va afla, ca și până acum, sub semnul continuității și predictibilității. Se vor modifica, însă, în mod necesar, unele nuanțe și detalii menite să confere mai multă coerență și consistență abordării noastre. Apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, împreună cu parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii vor rămâne triada conceptuală strategică a politicii externe și de Securitate a României.”

”În anul 2019, mai ales în ultima parte, Ministerul Apărării Naționale a continuat să acționeze pentru creșterea credibilității strategice în cadrul NATO și pentru promovarea profilului României ca pilon de stabilitate și securitate pe flancul estic, precum și a importanței strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianță. Activitatea structurilor NATO de pe teritoriul național, și mă refer la Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor, la Comandamentul Multinațional de Divizie și la Brigada Multinațională de la Craiova, confirmă nivelul de competență al militarilor noștri și încrederea de care se bucură România în fața aliaților săi.” a susținut Klaus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a susținut ideea Uniunii Europene mai puternice pe plan global, în contextul negocierilor dificile privind bugetul multianul al UE, în cadrul cărora România susține o mai mare implicare din partea statelor membre.
”România este o susținătoare ferventă și constantă a ideii unei Europe mai puternice și ne vom implica activ în consolidarea proiectului european, pe baza unui parteneriat constructiv cu toate statele membre și cu instituțiile europene.”

Președintele, Klaus Iohannis, a trasat MApN și principalele obiective pentru anul 2020 – ”consolidarea profilului strategic în cadrul NATO și UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacității operaționale a Armatei, precum și inițierea și derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilități necesare structurii de forțe.”

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW