Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, după decizia CCR: Şansele pentru anticipate au scăzut sub 50%/ PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 24 februarie 2020 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după ce Curtea Constituțională a României a hotărât că desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională, că nu va comenta decizia CCR, ci așteaptă motivarea. Șeful statului susține că șansele pentru anticipate au scăzut sub 50%.

„PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil care se joacă cu destinul României. După ce a produs una dintre cele mai dezastroase guvernări care a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză pe care a aprofundat-o prin decizia CCR.

Nu voi comenta decizia CCR și voi aștepta motivarea, Însă ceea ce face PSD este fără o sfidare fără precedent la adresa oamenilor cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiune politică responsabilă și nu de politicieni care să o ducă mai adânc în grijă și în instabilitate”, a declarat Iohannis.

Șeful statului susține că social-democrații sunt obsedați de putere și refuză să accepte că și-au pierdut legitimitatea de a guverna.

„Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna, este verdictul meu, este verdictul cetățenilor. Desemnarea unui premier al unei alianțe în jurul PSD ar intra în coliziune cu voința românilor. De aceea am și spus că în opinia mea cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor”, a mai spus Iohannis.

Întrebat ce șanse mai au anticipatele, Klaus Iohannis a răspuns: „Au scăzut sub 50%”.

CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională

Curtea Constituțională a României a admis, luni, sesizarea semnalată de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului privind un posibil conflict juridic între președintele României și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca premier.

CCR a admis cu majoritate de voturi (7-2) sesizarea făcută de președinții Parlamentului și a constatat că există un conflict juridic între președintele țării, Klaus Iohannis, și legislativ. Aceasta a fost depusă la CCR pe 10 februarie 2020.

„A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, este decizia CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, arată Curtea.

Decizia Curții îi impune președintelui Klaus Iohannis să nominalizeze un prim-ministru care să poată să strângă  o majoritate guvernamentală în Parlament.

„În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru”, se mai arată în decizia CCR.

Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 77100 additional Information on that Topic: mainnews.ro/presedintele-dupa-decizia-ccr-psd-vrea-sa-ii-impiedice-sa-faca-treaba-pe-cei-care-au-dovedit-ca-stiu-ceea-ce-se-intampla-in-romania/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW