Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Gabriela Firea este aproape de a renunța la vinieta Oxigen

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 februarie 2020 Etichete: , , ,

Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, este pe cale să renunțe la aplicarea vinietei ”Oxigen”, după ce a organizat pe pagina personală de Facebook un așa-numit referendum în care îndeamnă cetățenii să se exprime cu privire la aplicarea taxei.

Confruntat cu un nivel de poluare în creștere și cu un trafic congestionat la orele de vârf, Bucureștiul are nevoie de măsuri urgente pentru ameliorarea acestor probleme. Primarul Gabriela Firea, a lansat în anul 2019 ideea unor taxe de acces în oraș și în centrul capitalei în funcție de norma de poluare a autovehiculelor. Măsura a fost aspru criticată din diferite părți, iar specialiștii juriști au atras atenția asupra unor probleme de neconstituționalitate, după ce o taxă similară a fost anulată în Constanța. După consultări publice organizate de primărie cu actorii implicați, s-a ajuns la o variantă edulcorată față de varianta prezentată inițial.

Cu toate acestea, cu doar patru luni rămase până la alegerile locale, Gabriela Firea dorește să evite luarea unor măsuri tranșante, care i-ar putea afecta rezultatul electoral. Punerea în aplicare a vinietei „Oxigen”, amânată inițial de la 1 ianuarie la 1 martie, este pusă serios sub semnul întrebării, în condițiile în care, la nivelul municipiului București și județului Ilfov sunt înmatriculate aproximativ 700.000 de autovehicule pentru care proprietarii ar putea fi nevoiți să achite această taxă în anul 2020. Vineri, 21 februarie, Gabriela Firea a organizat pe Facebook o sesiune live video în care i-a îndemnat pe locuitorii capitalei să se pronunțe într-un așa-numit plebiscit online, dacă sunt de acord cu introducerea acestui bir. Rezultatele finale vor fi prezentate luni, 24 februarie, într-o conferință de presă.

Potrivit datelor publicate de jurnalistul Vitalie Cojocari, pe facebook aproximativ 90% dintre cei care au răspuns s-au declarat împotriva introducerii taxei, iar pe adresa de mail a primăriei, 70% au oferit un răspuns negativ.

Într-o declarație pentru Digi 24, Poliția Capitalei a confirmat faptul că Primăria Municipiului București nu a solicitat avizul pentru implementarea vinietei ”oxigen” și pentru amplasarea indicatoarelor care atenționează șoferii cu privire la accesul în zona centrală a orașului (ZACA).

În ce constă vinieta Oxigen

Conform hotărârii PMB, în ZACA nu mai au acces autovehiculele cu motoare non-Euro, Euro 1 și Euro 2. Pentru a circula cu ele pe restul străzilor din București, este nevoie de vinieta Oxigen aferentă.

Mașinile Euro 3 pot circula în ZACA și pe celelalte străzi din Capitală, doar cu vinieta Oxigen.

Mașinile Euro 4 pot circul fără restricții prin București, până la 1 ianuarie 2021, de când ar urma să plătească și ele vinieta Oxigen.

Mașinile Euro 5, Euro 6, electrice și hibrid, precum și motocicletele și scuterele nu au nevoie de vinietă Oxigen.

 

Sursa foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW