Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Stelian Ion despre numirea șefilor marilor parchete: Recomandările MCV nu sunt respectate / Să vedem care este opinia Comisiei Europene

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 20 februarie 2020 Etichete: , ,

Vicepreședintele USR, Stelian Ion, a criticat decizia lui Klaus Iohannis de a aproba numirea în funcțiile de procurori-șefi a Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu, în pofida avizelor negative de la CSM.

Într-o declarație de presă, Stelian Ion, vicepreședinte USR și membru în comisia juridică a Camerei Deputaților, s-a exprimat împotriva modului în care s-a derulat procedura de numire în funcțiile de procurori-șefi la parchete, argumentând că acestea încalcă recomandările Comisiei Europene cuprinse în rapoartele MCV.

Numirile făcute de domnul preşedinte astăzi încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV şi reprezintă o gravă greşeală. Întotdeauna am spus şi am solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să oprească aceste nominalizări, această procedură, lucrurile s-au agravat în momentul în care ce am spus noi s-a confirmat, iar CSM a dat aviz negativ pe două dintre propuneri. Cu privire la aceste două propuneri care au primit aviz negativ, din punctul nostru de vedere ar fi trebuit retrasă procedura sau domnul preşedinte ar fi trebuit să le respingă”.

În opinia lui Stelian Ion, Klaus Iohannis a încălcat anumite linii roșii trasate de Comisia Europeană prin nesocotirea avizelor CSM.

Și nu vorbim aici despre nume. Pot fi cei mai buni şi cei mai competenţi procurori din România, nu contest lucrul ăsta şi nu fac nicio apreciere în acest sens. Problema este că în ultimii ani de zile am tot vorbit despre încercarea politicienilor de a pune sub jug justiţia, să spun aşa, de a controla justiţia, de a-şi numi procurori de rang înalt şi lucrul ăsta s-a perpetuat de mult timp şi am spus că trebuie să ieşim din acest cerc vicios şi să adoptăm o procedură corectă. Dar nu doar noi am spus lucrul ăsta, a venit şi Comisia Europeană şi a trasat o linie roşie peste care să nu se treacă, linia roşie fiind aceea ca avizele negative de numire a procurorilor de rang înalt să fie respectate. Iată ca nu se respectă. Iată că a fost degeaba. Politicienii continuă să numească procurorii de rang înalt

Totodată, vicepreședintele USR a transmis că va informa delegația Comisiei Europene care se ocupă de elaborarea rapoartelor MCV cu privire la acest subiect.

Am discutat cu delegaţia din partea Comisiei Europene care se ocupă cu rapoartele MCV, am spus că le vom trimite un document în care ne vom expune punctele de vedere – la acea dată când am avut această întâlnire nu erau numite aceste persoane în calitate de procurori şefi – acum iată nerespectarea recomandării din cadrul MCV este clară, este flagrantă şi vreau să vedem care este opinia Comisiei Europene cu privire la acest aspect.

sursa foto: Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW