Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Crin Bologa, după avizul CSM: Mă responsabilizează și mai mult

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2020 Etichete: , ,

Crin Bologa, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat pentru mainnews.ro că avizul pozitiv primit din partea Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a „responsabilizat și mai mult”.

„Sunt mândru de încrederea acordată de colegii procurori din CSM. Acest aviz mă responsabilizează și mai mult. Aștept finalizarea procedurii”, a declarat Crin Bologa pentru mainnews.ro.

Cine este Crin Bologa

Bologa  a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Cluj, funcție pe care a ocupat-o la vârsta de doar 33 de ani, fiind astfel cel mai tânăr șef care conduce o structură teritorială a parchetului anticorupție.

La acest moment, procurorul Bologa (46 de ani) este adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Acesta a absolvit Facultatea de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995. Între 1999 și 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În anul 2009 procurorul a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului, funcție pe care a părăsit-o în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea mandat.

Cel mai greu caz

Crin Bologa a explicat, în 2018 pentru Adevărul, că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crimă petrecută în 2013, când în Valea Zalăului au fost găsite două picioare, două brațe și capul unui bărbat. La scurt timp după ce a fost identificată victima, s-a găsit și criminalul.

Bologa: Competența DNA a suferit de la momentul înființării până în ziua de astăzi multe modificări

Procurorul Crin Bologa a susținut, joi, interviul pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție și a afirmat că DNA a avut mult de suferit de la momentul înființării până în acest moment. În opinia sa, odată cu înființarea instituției procurorului european, competențele Direcției se vor diminua și mai mult.

„Competența DNA a suferit de la momentul înființării până în ziua de astăzi multe modificări. Această structură la care am făcut referire, la nivel central și teritorial, a fost creată, și cu numărul de posturi care s-a mărit între timp, pentru o competență extinsă. DNA avea inițial competența de soluționare a cauzelor și cu înșelăciuni de peste 1 milion de euro, contrabandă, etc. De asemenea, în ultima perioadă s-a pierdut competența pentru instrumentarea cauzelor de corupție cu magistrați și prin deciziile CCR au fost dezincriminate multe fapte de abuz în serviciu.

În 2020 această competență se va reduce și mai mult pentru că odată cu intrarea în funcție a instituției procurorului european, dosarele având ca obiect prejudiciile mai mari de 10 000 de euro vor reveni acestei instituții. Desigur că instituția procuroului european poate decide să preia doar dosarele cu peste 100 000 de euro. Având în vedere statistica avută la dispoziție, foarte multe din dosarele DNA din prezent sunt infracțiuni împotriva interesului financiar al Uniunii Europene. Deci competența se va reduce și mai mult. Desigur, în perspectivă va trebui analizat dacă această structură organizatorică mai corespunde numărului de dosare și competenței, dacă va trebui redusă sau extinsă competența”, a declarat Bologa.

„Secția specială este o jignire”

Referitor la Secția Specială, Crin Bologa consideră că existența acesteia este o jignire pentru magistrați.

„Existența Secției Speciale o văd ca pe o jignire la adresa procurorilor și judecătorilor cinstiți din țara asta. S-a creat o instituție numai pentru procurori și judecători ce nu a mai fost creată niciodată în această țară, iar derapajele pot apărea și de la această Secție”, susține candidatul pentru șefia DNA.

Bologa vrea ușă prin spatele DNA pentru cei ce nu vor expunere mediatică

Procurorul Bologa consideră că trebuie găsită o soluție pentru persoanele care nu doresc o expunere mediatică și propune ca acestea să poată intra pe o cale de acces prin spatele DNA

„Am trecut acolo (în proiectul managerial – n.r.) pentru că s-au plâns foarte multe din persoanele cercetate că au fost linşate mediatic prin intrarea pe uşa principală a DNA. Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe uşa din spate şi, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui găsită o soluţie. (…) În foarte multe cazuri expunerea mediatică le aparţine şi inculpaţilor, ca şi avocaţilor acestora, şi atunci va trebui identificată această posibilitate la care pot apela în momentul în care vor fi citaţi şi nu vor să fie expuşi public, ştiind faptul că în faţă la DNA sunt permanent televiziunile şi ziariştii, o cale de acces prin spatele instituţiei, să fie accesul cu maşina acolo, sigur, sub controlul pazei, astfel încât să nu fie expuşi public şi să nu mai apară ca şi cum DNA ar condamna dinainte oamenii şi ar linşa mediatic înainte de a fi judecaţi şi condamnaţi”, a declarat Bologa.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW