Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul român al Justiției vrea evaluarea periodică a statului de drept și a justiției din fiecare țară a UE

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 6 februarie 2020 Etichete: , ,

Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiției, a transmis, în cadrul unei întâlniri cu un oficial german, că România este în favoarea unei evaluări periodice a statului de drept și a justiției din fiecare țară membră a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al instituției.

Ideea a fost susținută în cadrul întâlnirii dintre Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiției, și Stephan Holthoff-Pförtner, ministrul landului Renania de Nord-Westfalia pentru afaceri federale, europene și internaționale.

,,Discuțiile au vizat tema statului de drept și a comunității europene de valori, ambele părți exprimându-și atașamentul profund față de democrație, independența justiției și combaterea corupției. Partea română a evocat ideea unui ciclu european de evaluare a justiției și a statului de drept pentru toate țările membre. Totodată a prezentat recentele evoluții de pe agenda ministerială privind ocuparea funcțiilor de conducere din cadrul Ministerului Public și bunele practici în materie de combatere a corupției”, a transmis Ministerul Justiției.

Justiția din România este monitorizată de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). La finalul anului trecut a fost dat publicității un raport MCV foarte dur, în care au fost criticate o serie de măsuri luate de fosta guvernare în domeniul justiției, printre care înființarea Secției Speciale.

Bulgaria, care a aderat odată cu România în UE, era, de asemenea, monitorizată prin MCV. În cazul țării vecine, însă, concluziile raportului din 2019 au fost favorabile ridicării monitorizării.

sursa foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW