Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Avocatul Poporului a atacat la CCR legea de eliminare a pensiilor

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională a României legea de eliminare a pensiilor de serviciu, votată marți în Parlament. În sesizare, Weber susține că legea nu respectă condițiile cerute de Constituție și legislația în vigoare privind respectarea parcursului legislativ.

„(…) Propunerea legislativă supusă controlului de constituționalitate prezintă grave vicii de neconstituționalitate, din moment ce legiuitorul nu s-a supus obligației de a respecta deciziile Curții Constituționale, nesocotind nu doar considerentele unor decizii, ci chiar dispozitivul deciziilor pronunțate de instanța de contencios constituțional”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate a Avocatului Poporului.

Vezi AICI sesizarea Avocatului Poporului

Instanța Supremă a decis sesizarea CCR

Judecătorii Instanței Supreme s-au reunit, miercuri seară, și au decis sesizarea Curții Constituționale pe tema eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților. Sesizarea vizează actul normativ în întregime, potrivit anunțului făcut de ÎCCJ.

,,Sesizarea de neconstituționalitate privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, potrivit Instanței Supreme.

Judecătorii acuză suspiciuni de încălcare a mai multor articole din Constituție. Magistrații atrag atenția asupra încălcării principiului independenței judecătorilor și afectării statutului procurorilor.

În plus, Instanța Supremă reproșează încălcarea principiului nediscriminării, ,,prin introducerea unui element de discriminare în cadrul corpului magistraților, între magistrații civili și cei militari, introduce un element de discriminare în cadrul familiei ocupaționale care are printre atribuții protejarea ordinii publice”.

La rândul său, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că susține demersul ÎCCJ și că va transmite o opinie juridică la Curtea Constituțională. Detalii, AICI.

Camera Deputaților a adoptat, marți, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Camera Deputaților este forul decizional.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW