Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD, campionul neregulilor la capitolul finanțe. Problemele descoperite de Curtea de Conturi și AEP

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 25 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Controalele Autorității Electorale Permanente și ale Curții de Conturi arată faptul că Partidul Social Democrat este campion la nereguli când vine vorba de finanțe.

AEP și Curtea de Conturi au datoria să verifice banii pe care partidele parlamentare îi primesc anual de la bugetul de stat. Raportul celor două scoate la iveală neregulile din interiorul formațiunilor politice, în frunte cu PSD.

PSD, campion la nereguli

Un prim exemplu este faptul că PSD nu a separat banii public primiți sub formă de subvenție de banii încasați din cotizații sau donații ale membrilor de partid. De menționat faptul că banii din bugetul de stat pot fi folosiți doar pe anumite tipuri de cheltuieli.

Faptul că aceste două categorii au fost amestecate, banilor „nu a permis identificarea distinctă a numerarului pe cele două surse de finanțare, publică și privată, contul „casa” prezentând un sold centralizat”, conform raportului Curții de Conturi, consultat de Europa Liberă.

Conform sursei citate, după ce subvențiile erau livrate în contul PSD, social-democrații mutau banii într-un alt cont în care se aflau și bani din cotizații. În acest fel nu putea fi descoperit dacă banii din buget de stat erau cheltuiți pe altceva decât era legal prevăzut.  Senatorul Ștefan Mihu, trezorierul PSD, nu a comentat acest aspect.

PSD a cheltuit peste 13 milioane de lei pe propagandă politică

În 2018, toate partidele au plătit adunat pentru propagandă politică suma de 15,9 milioane de lei, iar din această sumă, 13.314.588 de lei a plătit PSD către diferite instituții media.

PSD a încheiat un contract cu un creditor care a avut ca obiect stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată pentru achitarea sumei totale de 19.440.000 lei.

Suma urma să fie eșalonată, conform contractului, în 72 de tranșe lunare egale și consecutive, PSD urmând să plătească câte 270.000 de lei în fiecare lună. Perioada stabilită era între septembrie 2017 și august 2023.

Potrivit sursei citate, Curtea de Conturi și AEP au descoperit că PSD a prezentat documente aferente contractului de tranzacție în sumă de 5.824.666 lei, din valoarea totală de 19.440.000 lei. În baza acestui contract de tranziție a fost achitată în 2018 suma de 4.050.000 milioane de lei.

„Documentele transmise nu au fost suficiente pentru a verifica exactitatea și realitatea sumelor datorate de PSD, în integralitatea lor”, se arată în document.

Probleme cu contractele de consultanță politică ale PSD

Pentru consultanță politică, toate partidele au cheltuit împreună suma de 12.3 milioane de lei, din care 10.780.871 de lei i-a revenit PSD-ului.

„În cadrul cheltuielilor cu această destinație, au fost identificate documente care nu au fost asumate prin semnătură de beneficiar – PSD, respectiv unele procese verbale de predare – primire, rapoartele atașate pentru servicii de consultanță în valoare de 2.739.822 și pentru unele servicii de consultanță și comunicare politică în valoare de 1.796.239”, conform Curții de Conturi.

Citește articolul integral pe Europa Liberă.

sursa foto: Evz.ro

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW