Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Grupul socialiștilor europeni condamnă „trucurile preelectorale din România”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 24 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Partidul socialiștilor europeni (PES) condamnă „trucurile preelectorale din România” referindu-se la proiectul pentru modificarea legislației electorale prin care se va reveni la alegerea primarilor în două tururi, proiect pentru care Guvernul Orban urmează să-și asume răspunderea în Parlament.

PSE respinge proiectul de modificare a legislației electorale, președintele Serghei Stanishev afirmând că „nu schimbi regulile în mijlocul jocului”.

 „Nu schimbi regulile în mijlocul jocului. Rescrierea legislației electorale la doar câteva luni distanță de alegeri este un abuz de putere inspirat de oportunism politic. De asemenea, încalcă standardele de bună practică în chestiuni electorale. (…) Această schimbare neașteptată propusă este deosebit de șocantă, venită din partea acelorași partide care au instituit actualul sistem de vot în urmă cu câțiva ani”, a declarat Serghei Stanishev .

Pe 29 ianuarie, Guvernul Orban urmează să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După acest demers, PSD va declanșa o moțiune de cenzură împotriva Executivului.

Alegerile anticipate, miza Guvernului PNL

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, potrivit articolului 114 din Constituția României.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

În cazul în care Guvernul cade în urma angajării răspunderii și un al doilea Guvern nu este investit, președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW