Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan intervine în scandalul vizelor de flotant: Motivația înțeleg că este de a descuraja turismul electoral / Scenariul candidatului independent pentru alegeri în două tururi

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 23 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Candidatul independent susținut de USR, Nicușor Dan, spune referitor la disputele din jurul vizelor de flotant și a restricțiilor de la votul pentru alegerile locale, că măsura Guvernului ar fi una bună dacă „am trăi într-o societate perfectă”.

“Dacă am trăi într-o societate perfectă această măsură nu ar fi rea. Ar fi mult mai simplu să-ți iei viză de flotant. Noi nu suntem într-o lume perfectă. (…)Motivația înțeleg că este de a descuraja turismul electoral. Cred că pentru București măsura nu e corectă. Dincolo de cine va fi favorizat, nu cred că este corect pentru oameni”, a spus Nicușor Dan, la Realitatea Plus.

Pe 29 ianuarie Guvernul Orban urmează să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul Orban ar vrea restricționarea dreptului de vot pentru cetățenii care obțin viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile înainte de data alegerilor. Interdicția este cuprinsă în proiectul de asumare a răspunderii pe alegerile primarilor în două tururi.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile, iar în acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară.

Executivul condus de Ludovic Orban este dispus să negocieze, reducând astfel perioada de 90 de zile la 60 sau chiar 45 de zile înainte de alegeri.

Scenariul lui Nicușor Dan pentru alegerile locale

Nicușor Dan spune că, în cazul în care se va rămâne la organizarea alegerilor locale într-un singur tur, și-ar dori ca el să fie candidatul susținut de partidele de dreapta.

„Într-un singur tur, toate sondajele o dau pe Gabriela Firea la 30-35%, deci toate forțele opoziției, PNL, PMP, USR și PLUS, sunt obligate să meargă împreună, cu un singur candidat. Eu sper și mă bazez să fiu eu acest candidat pentru că sunt și independent și ar fi mai ușor de coagulat forțele opoziției. În ipoteza aceasta, dacă toate partidele vor decide să fie alt candidat, eu nu voi candida independent, dacă alegerile vor fi într-un singur tur (…). Dacă PNL va veni cu un candidat propriu, voi căuta sprijinul celorlalte trei partide”, spune Nicușor Dan.

În situația în care legislația electorală se va schimba, iar alegerea primarilor se va face în două tururi de scrutin, Nicușor Dan spune că este aproape sigur că Gabriela Firea va intra în turul doi

„Nu vorbim de București, ci de democrația din România, e un lucru extrem de bun să trecem la două tururi. Cât despre București, sunt aproape sigur că Gabriela Firea va intra în turul doi și sunt foarte sigur că al doilea candidat, al opoziției, care va intra în turul doi, va fi sprijinit de toate celelalte forțele. O să candidez ca independent. În ipoteza în care USR-PLUS ca alianță îmi propune un mecanism de a alege între cei doi candidați, eu agreez și desfășurăm acest proiect și eu pierd, nu o să mai candidez, e clar. Nu am sentimentul că Vlad Voiculescu o să fie favorizat. Am sentimentul că USR mă va susține pe mine, logic. Sunt totuși fondatorul partidului. În statutul USR, pe care eu l-am scris acum 4 ani, este ca USR să militeze pentru principii și competențe. USR nu este o adunare de oameni care să se promoveze la funcțiile publice”, a afirmat candidatul susținut de USR.

sursa foto: Facebook

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: mainnews.ro/nicusor-dan-intervine-in-scandalul-vizelor-de-flotant-daca-am-trai-intr-o-societate-perfecta-aceasta-masura-nu-ar-fi-rea-motivatia-inteleg-ca-este-de-a-descuraja-turismul-electoral/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/nicusor-dan-intervine-in-scandalul-vizelor-de-flotant-daca-am-trai-intr-o-societate-perfecta-aceasta-masura-nu-ar-fi-rea-motivatia-inteleg-ca-este-de-a-descuraja-turismul-electoral/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW