Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tăriceanu, noi lămuriri despre calitatea de suspect pe care o are în dosarul pentru abuz în funcție: Mi se pare o legătură evidentă cu campania electorală

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că înștiințarea prin care i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect în dosarul de la Parchetul General, ar putea avea legătură cu campania electorală pentru alegerile locale.

Tăriceanu consideră că este o legătură evidentă între înștiințarea pe care a primit-o de la Parchetul Înaltei Curți și campania electorală.

Ceea ce mi se pare nefiresc este că dosarul a fost deschis în 2018. Suntem în 2020. De ce a stat până în 2020 procurorul şi nu mi-a făcut această precizare cu privire la calitatea de suspect. Nu s-a întâmplat nimic din 2018 până în prezent. Are cumva vreo legătură cu campania electorală? Mi se pare o legătură evidentă cu campania electorală. E acelaşi stil al Parchetului pe terenul politic, ca să mă blocheze pe mine şi partidul pe care îl condu în campania electorală”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Politicianul a subliniat faptul că a primit o înștiințare în care a fost informat că are calitatea de suspect într-un dosar penal.

Vă spun mai multe după ce mă voi duce la Parchet. Convocarea pe care am primit-o nu spune decât că sunt suspect într-un dosar penal referitor la abuz în funcţie. Restul de informaţii nu le am, decât ce a apărut în spaţiul public. În presă a apărut că abuzul în funcţie s-ar referi la nepunerea în aplicare a deciziei ANI privind incompatibilitatea unui membru al Senatului. Aici vreau să fac câteva comentarii. Dacă despre asta este vorba, pot spune că am respectat la virgulă prevederile regulamentului Senatului. Preşedintele Senatului nu este persoana care dispune discreţionar de calitatea de membru al unuia sau altuia din membrii Senatului”, a completat Tăriceanu.

Context

Procurorii de la Parchetul General verifică situația senatorului Cristian Marciu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a instanței. Anchetatorii trebuie să stabilească de ce acesta și-a păstrat funcția din Parlament, în ciuda verdictului Înaltei Curți. În dosar ar fi vizat și Călin Popescu Tăriceanu, cel care a condus Senatul până în luna septembrie 2019. Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare în dosar.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat, printr-o decizie definitivă dată în martie 2015, incompatibil pe senatorul Cristian Mariciu.

Decizia ÎCCJ vine ca urmare a faptului că senatorul, în calitate de consilier județean Giurgiu, a făcut afaceri cu Consiliul Județean în perioada 2008-2012.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani.

La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu. Nimic nu s-a întâmplat însă.

Senatorul Cristian Marciu a rămas neclintit din funcție. Chiar și acum, la 5 ani de la decizia definitivă a ÎCCJ, Marciu încă este senator PSD în Parlamentul României.

Călin Popescu Tăriceanu nu a pus în aplicare sesizarea ANI, motiv pentru care fostul președinte al Senatului ar putea fi vizat în dosarul deschis la Parchetul General de acuzația de abuz în serviciu.

Tăriceanu a demisionat din fruntea Senatului pe data de 2 septembrie 2019. Contactat de mainnews.ro, președintele ALDE nu a răspuns la telefon.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • I went over this site and I think you have a lot of great information, saved to my bookmarks (:.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW