Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Giorgiana Hosu, propusă la șefia DIICOT: România, țară sursă a traficului de persoane

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

România a fost și rămâne o țară sursă a traficului de persoane, susține Giorgiana Hosu, procurorul propus de ministrul Justiției la șefia DIICOT. În proiectul de management, consultat de mainnews.ro, aceasta arată că cele mai multe victime ajung în statele vestice.

,,România a fost și rămâne în continuare o țară  sursă a traficului de persoane din considerente socio-economice, raportat la statele UE, majoritatea țărilor vestice fiind țări  de destinație/exploatare. Țările vest-europene au continuat să păstreze statutul de țări de destinație pentru cetățenii români atrași în situații de trafic și exploatare, unde există cerere pentru forță de muncă ieftină, pentru servicii sexuale sau unde există contextul și se tolerează faptele de cerșetorie, creându-se astfel premisele victimizării”, se arată în proiectul lui Hosu.

Procurorul subliniază că victimele sunt selectate în special din rândul comunităților sărace.

,,Cererea venită din partea consumatorilor de servicii sexuale, a angajatorilor care au căutat forță de muncă ieftină și „contractualizată” în afara sau în limita condițiilor legale, au încurajat alimentarea „pieței” din unele țări europene cu victime sigure, vulnerabilizate de condiții de viață rudimentare”, potrivit documentului.

În contextul în care majoritatea grupărilor care utilizau violența pentru constrângerea victimelor au fost destructurate, s-a conturat o nouă practică, mai arată Hosu.

,,S-a constatat o tendinţă către infracțiunea de proxenetism, victimele fiind racolate în scopul practicării de bună voie a prostituției atât intern, cât și în străinătate. Statele de destinație preferate în acest caz sunt de regulă cele unde prostituția este legalizată, tolerată sau chiar reglementată. Astfel, activitatea infracțională a noilor grupări active în domeniul traficului de persoane se remarcă prin modificarea modului de operare în sensul evitării modalităților de săvârșire a infracțiunii de trafic de persoane în formă clasică, respectiv prin folosirea de amenințări urmate de punerea în practică și a actelor de violență extremă, răpire și lipsire de libertate totală”, se mai arată în proiect.

Giorgiana Hosu a fost propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DIICOT. Hosu va susține un interviu în fața procurorilor din CSM. Ulterior, președintele Klaus Iohannis va lua o decizie în ceea ce privește numirea acesteia la parchetul antimafia.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW