Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE TEXT Procesul lui Vâlcov a început fără fostul consilier/ Următorul termen, în septembrie

By Redactia , in Justitie Stirile zilei , at 11 iunie 2019 Etichete: , , ,

Procesul de corupţie al fostului consiler al premierului Viorica Dăncilă a debutat, în apel, cu două cereri de amânare depuse atât de DNA, pentru a studia motivele de apel depuse de Darius Vâlcov cu puţin înainte de începerea procesului, însă şi de apărătorii lui Vâlcov care au cerut amânare pe motiv că două judecătoare sunt în concediu, deci ar trebui amânare pentru a respecta continuitatea completului, ambele cereri fiind respinse de cei cinci judecători din complet. 

Darius Vâlcov nu este prezent la termenul de marţi. Fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă nu şi-a mai făcut apariţia în spaţiul public în ultimele săptămâni.

După suspendarea şedinţei de judecată pentru 30 de minute, completul s-a întors în sala de judecată şi a început discuţia pe probele cerute de avocaţi, asta după ce reprezentantul DNA a studiat motivele de apel.

Completul de judecată este compus din magistraţii Lavinia Lefterache, Andrei Rus, Alina Ilie, Marius Foitoş şi Hermina Iancu.

Avocaţii cer o expertiză contabilă şi trimiterea unei adrese către SRI pentru a comunica dacă în cauză s-a beneficiat de sprijinul Serviciului de informaţii.

În acelaşi timp, apărătorii cer adrese către mai multe primării din Olt pentru a vedea dacă au fost întârzieri în efectuarea lucrărilor publice, aşa cum a declarat un martor denunţător din dosar.

Ei mai doresc trimiterea unei adrese la DNA pentru a vedea stadiul cercetărilor în alte dosare disjunse din caz şi care-l privesc pe Theodor Berna, denunţător în procesul lui Vâlcov.

În plus, se doreşte reaudierea unor martori, printre care Theodor Berna, Ramba Virgil, Şerban Alexandru şi Mitroi Gheorghe.

UPDATE

  • Avocatul lui Darius Vâlcov cere rejudecarea cazului pe motiv că instanța de fond nu s-a pronunțat privind una dintre acuzaţii. Mai mult, acesta solicită şi efectuarea unei expertize la firma care aparţine denunţătorului, Tehnologica Radion. Apărătorul invocă şi condamnarea în primă instanţă de un complet nespecializat în corupţie.Procurorul se opune.
  • Apărătorul cere audierea unor martori care nu au fost ascultaţi de instanţa de fond. Printre aceştia, fost secretară a lui Darius Vâlcov. De asemenea, se cere audierea lui Vasile Blaga ca martor şi a unor judecători de la Curtea de Apel Craiova care au soluţionat anumite litigii ale firmelor vizate. Procurorul a cerut respingerea audierii lui Blaga, menţionând că nu este utilă cauzei. Darius Vâlcov ar fi făcut un denunţ împotriva fostului ministru, însă DNA a clasat dosarul.
  • Avocaţii cer vizionarea, în şedinţă publică, a declaraţiei pe care Darius Vâlcov a dat-o la DNA, menţionând că suportul optic nu se regăseşte în dosar.
  • DNA cere să se admită în parte aceste cereri.” Sunt de acord cu solicitarea către DNA și nu către SRI, înregistrările tehnice fiind făcute de către serviciul tehnic al DNA. SRI a ajutat doar cu o constatare tehnico-științifică”, a spus procurorul de şedinţă.
  • ÎCCJ urmează să se pronunţe pe aspectele puse în discuţie. Următorul termen a fost stability pentru 17 septembrie.

Condamnarea

Fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov, actual consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a fost condamnat pe data de 8 februarie 2018, de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil. Decizia instanţei nu este definitivă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW