Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dragoș Cojocariu, candidat pentru o funcție cheie în Parchetul General: Unii procurori sunt supraîncărcați, în timp ce alții sunt menajați/ Trebuie luate măsuri în ceea ce privește modul în care se cooptează specialiștii

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 20 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Procurorul Dragoș Cojocariu își susține interviul în fața comisiei conduse de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de șef al Secției de urmărire penală și criminalistică de la Parchetul General. Cojocariu a precizat că una dintre marile probleme ale Secției respective este faptul că nu are logistica necesară pentru desfășurarea activităților, însă a explicat cum ar rezolva situația respectivă în ipoteza în care va deveni procuror-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică.

Procurorul Dragoș Cojocariu a precizat, în cadrul interviului, că trebuie luate măsuri în ceea ce privește modul în care se cooptează și devin parte a secției specialiștii, fiindcă, sunt persoane aduce în termeni neclari în cadrul Secției, iar acest lucru creează „niște aspecte foarte grave”.

Procuror: Trebuie luate măsuri în ceea ce privește modul în care se cooptează specialiști pentru Secție

„Programul managerial al procurorului-șef de Secție nu poate fi decât în strânsă legătură cu programul și proiectul managerial al PÎCCJ. Fără implicarea și fără a exista proiecte concrete în care decizional șefii mei ierarhici să se implice, un procuror-șef de secție nu poate să facă mare lucru.

Ceea ce se poate face este faptul că dacă nu se responsabilizează și nu se creează condiții concrete ca un fel de șablon aplicabil în ceea ce privește modul de intervievare, de promovare, a persoanelor care ocupă locuri de specialist în cadrul secției, nu se poate vorbi despre un act de justiție, un act de urmărire penală responsabil, faptul că sunt persoane aduse în termeni neclari în cadrul secției, fără concurs, pe posturi de specialitate creează probleme și se creează niște aspecte atât de grave în ceea ce privește inclusiv actul de punere sub învinuire încât o persoană nevinovată se poate trezi suspect într-o cauză.

Trebuie luate măsuri în ceea ce privește modul clar în care se cooptează și devin parte a secției specialiștii, Trebuie avută în vedere faptul că serviciul de grefă nu trebuie doar să execute un act, sau să fie pe post de dactilografie, trebuie responsabilizat serviciul de grefă în sensul în care grefierele, cu o pregătire foarte bună, trebuie apropiate de actul procurorului. Mă refer la faptul că inclusiv măsurile asiguratorii trebuie aduse la îndeplinire prin grefă. Ceea ce nu se întâmplă și ceea ce ar trebui să se aducă la îndeplinire în sensul prevederilor procedurale”, a declarat Dragoș Cojocariu în cadrul interviului.

Cojocariu: Unii procurori sunt supraîncărcați, în timp ce alții sunt menajați

Candidatul pentru funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General susține că există în Ministerul Public și „procurori leneș” care acumulează cauze și le lasă în lucrare. Cojocariu spune că atunci când se apropie perioada de pensionare, procurorii nu se mai implică în cazurile pe care le au.

 „Trebuie avută în vedere mai multe aspecte. Un procuror leneș care acumulează cauze și care le lasă în lucrare nu poate fi privit prin numărul de cauze pe care le are și anume îl pot menaja pentru că are patru cauze pe care nu le lucrează dându-i-le pe cele care vin procurorului care vrea să scoată dosare. Trebuie motivați procurorii. Motivarea acestora se poate face prin faptul că se pot repartiza dosare care să aibă un conținut ușor de abordat. Un dosar care în general este preluat de Parchetul General suferă o serie de grefe din partea unităților de parchet de unde vine, că ajunge la ordinul sutelor de volume. Un astfel de dosar este foarte greu de un procuror care nu are experiență, nu are apetență și nu își dorește să lucreze.

În raport de complexitatea cauzelor, de numărul de inculpați, de aspectele care sunt concrete ale speței respective, pot antrena mai mulți procurori în soluționarea unui dosar. Aspect care nu este luat în considerare în prezent. (…) Dacă sunt mai mulți procurori pot soluționa mai ușor o cauză. Iar o cauză nu trebuie să conțină un balast foarte mare de documente și de împrejurări. Ea poate fi disjunsă. Ea poate fi trimisă în judecată succesiv. Ca să nu se aibă în vedere un volum foarte mare de timp în soluționarea ei. Pe situații punctuale se pot face trimiteri în judecată, se pot face disjungeri și să se păstreze dosarul, bineînțeles revenindu-se cu ancheta pe celelalte puncte rămase în lucru din disjungeri. Prin antrenarea unui colectiv de procurori se pot mișca lucrurile într-un anumit sens”, a explicat Cojocariu în fața membrilor comisiei.

Obiectiv: Asigurarea confidențialității de urmărire penală

Procurorul susține că unul dintre obiectivele pe care le are în cazul în care ajunge șef al Secției de urmărire penală și criminalistică este acela de a stopa scurgerile de informații din cadrul instituției și de a asigura confidențialitatea de urmărire penală.

Întrebat care sunt soluțiile pe care le are pentru a stopa o astfel de practică, Cojocariu a răspuns:

„Cred că se poate constitui un compartiment în cadrul grefei la care să aibă acces un număr limitat de persoane și care să arhiveze actele importante care sunt cu caracter desecretizare, de clasificare și doar în acest moment prin limitarea numărului de persoane la anumite informații se poate asigura o confidențialitate.

Interfața PG este Secția de relații publice care este cea în măsură să dea relațiile către media. Nu cred că altcineva în afara celor care sunt îndreptățiți ar trebui să facă lucrul acesta. (…) Mi se pare că e un mod destul de greu, dar posibil de realizat prin limitarea accesului la informațiile acestea și printr-o comunicare foarte bună cu procurorii cazurilor respective care au în dosare martori, investigatori. (…) Anumite informații se folosesc în ideea de a se promova o persoană, o funcție, un aspect totalmente neconform. Nu sunt adeptul a fanfarei, sunt adeptul anchetelor discrete și a faptului că ancheta trebuie să aibă în vedere și să respecte principiile fundamentale, inclusiv dreptul la libertate, la viață privată. Nu mi se pare că ancheta trebuie să afecteze viața cuiva, sau să facă din viața cuiva un subiect de operă”, a declarat Cojocariu.

Comentarii


  • Acest Procuror Cojocariu Dragos Cornel este un smecher si face Coruptie ! In 2003 a facut multe dosare penale de tentativa de omor calificat la mai multii cetatenii din Bacau pe sume mari de baniii ! Inpreuna cu sef de post Ioan Vitoreanu din Comuna Stanisesti jud Bacau! Si acel la fel este un hot si fave Coruptie de cind il stiu eu pe acei 2 . Va rog aveti mare atentie cu acel Anchetator Cojocariu Dragos Cornel fabrichează probe la dosar , si semneaza declaratile martorilor in locul lor fara sa stie eiii . Am vazut si in Bucuresti bate copiii pe straziii , credeam ca batea numai in Bacau .

  • Of Doamne, ala e mare corupt ajuta multi interlopiii periculosi de Prostitutie de Droguri de mare risc acest Anchetator Cojocariu Dragos Cornel, in Bacau in 2003 la fel proceda cu Smecheri ! Si cu Domnul Avocat Truta Stefan din Bacau .Va rog aveti mare grija cu acesti Mafioti ! Acel Avocat la fel procedeaza ea Banii de la Clientii si le Promite ca i scapa de ani grei de Închisoare si dupa aia se fa e de ne vazut ! Il sprijina acel Anchetator Cojocariu Dragos Cornel.

  • Da il cunosc pe acest individ periculos COJOCARIU DRAGOS CORNEL! La batut pe tata cu pumni numai in stomac ! Cred ca numai are multe zile de trait Tata din cauza lui ! Mie mea favut Dosar penal de tentativa de omor cu probe false din capul lui ! Casa ajute pe cineva , care la platit bn ! Cer justitia din Romania sa-l dea afara din Procuratura pe viata ! Toate dosarele pe care le-a favut el sunt estrumentate de el asa cum a frut muschi lui pe sume mari de banii! Se lauda ca o sa ma bage in puscarie pe mine – se lauda ca el este Procuror Anchetator din 2002 in Bacau ! Me-a zis ca in Bacau a facut multe dosare de tentativa de omor cu probe false si cu semnatura facut de el . Va rog toate dosarele facute de el sa fie clasate ca sufera mi de oamenii din cauza lui ! Toate dosarele sunt facute false si probe false si martoriii falsi nici nu stie nimic acei Martorii ca au declarat asa cuvinte . Si apoi martorii numai sunt chematii in instanta va dati seama ce smecherie face asct individ periculos , bate rau se lauda prin Bucuresti acuma .La puscarie cu el jigodie de rahat ce este el .

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW